fbpx

Za gradnju azila za pse nedostaje još milijun kuna

Upravo kad se činilo da će napuštene zadarske životinje, nakon godina čekanja, konačno dobiti svoje sklonište, situacija se ponovno zakomplicirala, i to, naravno, zbog novca. Iako su, uz suglasnost Vlade RH, Hrvatske šume iz svog portfelja izdvojile ukupno 4,7 hektara zemljišta za novo sklonište sjeveroistočno od ruba naselja Bokanjac, vlasnik zemljišta, Agencija za upravljanje državnom imovinom (AUDIO), traži još milijun kuna za pravo gradnje.

– Još prošle godine predali smo Agenciji za upravljanje državnom imovinom zahtjev za pravo gradnje. Iako smo mislili da je to samo formalnost, jer imamo suglasnost Vlade i lokacijsku dozvolu, u lipnju je došla njihova procjena, prema kojoj bi za 20 godina prava gradnje azila Grad trebao izdvojiti 500 tisuća eura, kazao je dogradonačelnik Dražen Grgurović. Iako su se, dodao je, odmah na sugestiju AUDIO-a žalili na cijenu i k tome poslali zahtjev za novi obračun s obzirom na namjenu koja je od javnog interesa, do danas iz Agencije nisu dobili nikakav odgovor.

Donatori čekaju građevinsku dozvolu

– Trenutačno čekamo njihov odgovor da bismo uopće mogli nastaviti pregovore s brojnim inozemnim donatorima, koji su i više nego voljni investirati u novi azil za životinje. Kako do danas nismo dobili nikakav odgovor, ne možemo nastaviti s gradnjom, a Grad taj novac nema. S druge strane, donatori čekaju od nas građevinsku dozvolu s riješenim imovinskim pitanjem i tako u krug, rekao je zadarski dogradonačelnik, dodajući kako su se prošle godine iskreno ponadali da bi već ove godine mogla početi izgradnja novog azila.

Zbog izgradnje azila, dva puta se mijenjao Prostorni plan grada, a Županijska skupština je još prije tri godine donijela pozitivno mišljenje o izdvajanju parcele iz portfelja Hrvatskih šuma u ime viših interesa, a u skladu s lokacijskom dozvolom.

– Došli smo do kraja mučne višegodišnje faze, ali ne možemo investirati ilegalno. Sada sve ovisi o odluci AUDIO-a, kazao je Grgurović. Teren iznad Bokanjca namijenjen novom azilu odavno je poravnat i nasut tucanikom, napravljen je pristupni put, te je izrađena posebna geodetska podloga.

Površina lokacije iznosi oko 52.500 četvornih metara, a novi bi azil trebao biti izgrađen po pravilniku, te udovoljavati svim uvjetima zakona o azilu, odnosno imati prostranije i natkrivene boksove, infrastrukturu, struju, vodu, grijanje te adekvatan prostor gdje bi se psi mogli istrčati.

Psi idu u Veliku Goricu?!

Do 1. rujna prošle godine u azilu na zadarskim Žmirićima bilo je 189 pasa, od kojih je 25 s podrijetlom Grada Zadra. Iako je inspekcija azilu dva puta zabranila rad i naredila Gradu Zadru zbrinjavanje napuštenih i izgubljenih životinja s područja grada preko registriranog skloništa, azil i dalje radi, a Grad je posao sakupljanja i zbrinjavanja zadarskih pasa i mačaka lutalica dodijelio Veterinarskoj ambulanti Pokupsko Cerje, vlasnika Predraga Barabe, čije se sklonište nalazi u okolici Velike Gorice. Prema tome, ako netko od građana pronađe izgubljenu životinju u Zadru, istu, prema Zakonu o zaštiti životinja, mora primiti i pokupiti sklonište u Velikoj Gorici.

Iako je, osim Pokupskog Cerja, u ponudi bila tvrtka i “As-eko” koja ima sklonište za pse na Podima u blizini Trilja, u gradu su kazali da je Pokupsko Cerje dalo bolju ponudu, te mu Grad sada po jednom psu daje dvije tisuće kuna.

Za izgradnju 250 tisuća kuna godišnje

Za izgradnju novog azila, iz gradskog proračuna godišnje se izdvaja 250 tisuća kuna. Što se, s obzirom da najava gradnje traje već godinama, događa s tim novcem? Grgurović kaže da se “vraća u proračun”. Istodobno, Grad podmiruje troškove za brigu oko napuštenih životinja u azilu na Žmirićima.

Izvor: Slobodna Dalmacija