fbpx

Zadranin osumnjičen za ubojstvo majke i bake na vještačenju se satima tresao i bacao pod stol

Dvadesetogodišnji Lovro Mesnić, osumnjičen za dvostruko ubojstvo u Zadru, nalazi se na psihijatrijskom vještačenju u Bolnici za osobe lišene slobode u Zagrebu. Ovisno o nalazima vještačenja, o kojima se trenutačno ne mogu dobiti informacije, znat će se hoće li se suđenje 20-godišnjaku, koji je brutalno ubio majku i baku u obiteljskoj kući na zadarskom predjelu Bokanjac odvijati iza zatvorenih vrata.

Naime, ukoliko se ispostavi da je riječ o neuračunljivoj osobi, javnost neće moći biti prisutna u sudnici, a 20-godišnjak neće izdržavati kaznu u jednom od zatvora, već će nakon presude biti upućen na liječenje u jednu od psihijatrijskih bolnica. Taj se smještaj kontrolira svakih godinu dana vještačenjem, te se donosi odluka ili o uvjetnom otpustu ili daljnjem prisilnom smještaju koji može najdulje trajati onoliko godina koliku bi zatvorsku kaznu optuženik dobio za počinjeno kazneno djelo, Ukoliko 20-godišnji Lovro Mesnić bude proglašen ubrojivim, sudit će mu se prema Zakonu o sudovima za mladež kao mlađem punoljetniku. U tom slučaju 20-godišnji Lovro Mesnić, kao mlađi punoljetnik, za kazneno djelo koje je počinio, ne može dobiti kaznu veću od 15 godina. To ne vrijedi u slučaju ako je za djelo koje je počinio propisana kazna dugotrajnog zatvora, te ako je počinio najmanje dva kaznena djela za koja je propisana kazna zatvora dulja od 10 godina.

Što je 20-godišnjaka nagnalo na ovako brutalan zločin, zasad nije poznato. Trebalo bi se znati više nakon toksikološkog vještačenja koje je provedeno nad 20-godišnjakom jer je, navodno, inkriminiranu večer bio pod utjecajem opijata.

– Toksikološki nalazi još nisu stigli, na njih se u prosjeku čeka najmanje dva tjedna- rečeno nam je u zadarskoj policiji gdje je 20-godišnjak priveden nekoliko sati nakon strašnog ubojstva. Jeli bio svjestan toga što je učinio, teško je bilo reći, no trebalo je proći više sati da uopće izađe pred suca istrage, jer ga policajci nikako nisu mogli smiriti. Tri je sata tako trebalo da se pribere i prvi put progovori o onome što se dogodilo. Što je kazao nije službeno poznato, no navodno se satima tresao i bacao pod stol.

Majka 20-godišnjaka Rena Mesnić(55) i baka Nita Mesnić(78) pronađene su sa brojnim ozljedama na tijelu. Lovre im je puna dva sata nožem, sjekirom i staklenom bocom nanosio nezamislive ozlijede. Nalazi obdukcije pokazali su da ih je usmrtio tupo tvrdim predmetom, te da su obje žene preminule od iskrvarenja, a majka i od višestrukih ozljeda. Samo dan prije tragedije mladićev otac je nazvao policiju upravo zbog svađe sa sinom, no kad su policajci došli, navodno im je rečeno da je mladić zaspao. Neki mediji objavili su i njegovo pismo, koje je dva dana prije tragedije, objavio na svom profilu na Facebooku. „Rišite probleme koje imate sa svojim roditeljima, tek onda ih nastavite rješavati u okolini, nemojte ih sa strane ostavljati i misliti da se o tome ne prica“ naveo je 20-godišnjak u pismu, navodeći i kako je 20 godina lošeg tripa sada gotovo.

Izvor: SD