fbpx

Novi prometni sustav od 20 milijuna eura platit će Europa!

Izgradnjom inteligentnog transportnog sustava grad Zadar će povećati sigurnost svih sudionika prometa, smanjit će se vrijeme čekanja na križanjima i tako smanjiti potrošnja goriva po vozilu, što izravno utječe na smanjenje zagađenja okoliša.

Osim toga, skratit će se vrijeme vožnje, uštedjet će se na troškovima održavanja, ali i na potrošnji električne energije. Istaknuto je to na uvodnoj prezentaciji početka izrade nove prometne strategije grada Zadra, koju su jučer u velikoj vijećnici gradske uprave predstavili predstavnici izrađivača iz zagrebačke tvrtke “Promel projekt” te Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

− Postojeća je prometna studija grada Zadra iz 2003. zastarjela, te će biti revidirana i dopunjena, dok će nova prometna strategija biti zasnovana na rješenjima inteligentnog prometnog sustava (ITS) − kazao je gradski pročelnik za graditeljstvo Matko Segarić.

− Provedbom projekta i izgradnjom ITS sustava grad bi se trebao riješiti uskih prometnih grla te povećati protočnost i povezanost gradskih dijelova.

To istodobno znači i rekonstrukciju gradskih prometnica, unaprjeđenje sigurnosti prometa, posebno za pješake i školsku djecu, smanjenje buke, zaštitu okoliša, smanjenje vremena vožnje, ali i mogućnost razvoja te predviđanja novih situacija − kazao je Segarić, dodavši da je izrada prometne strategije pretpostavka da bi se izgradnja novog prometnog sustava vrijednog 20 milijuna eura mogla natjecati za novac iz europskih fondova.

Za takve se projekte može povući čak 85 posto nepovratnih sredstava, a ostatak od 15 posto zajednički bi pokrile država i lokalna samouprava. Rok – kraj godine Zlatko Vuković, voditelj izrade nove prometne strategije iz tvrtke “Promel projekt”, istaknuo je da je svrha uvođenja ITS sustava povećanje učinkovitosti, mobilnosti i sigurnosti svih sudionika u prometu.

− Cilj je dobiti model upravljanja prometom koji će biti usklađen s razvojem cestovnog, zračnog, pomorskog i željezničkog prometa te razvojem gospodarstva na području grada, dakle, model u kojem Zadar vidimo kao “smart city” (pametni grad) − kazao je Vuković.

Prema riječima Matka Segarića, strategija će također provesti analizu sadašnjeg stanja javnog prometa te predložiti mogućnosti njegova poboljšanja uvođenjem novih oblika javnog prijevoza i električnih vozila. Rok za izradu nove prometne strategije, vrijedne 390 tisuća kuna, jest kraj ove godine, kad je predviđena i završna prezentacija. O početku implementacije novog inteligentnog prometnog sustava, predviđenog da se gradi po fazama, unatoč predizbornom vremenu nitko, pak, nije htio govoriti.

Kontrola svih zbivanja
Na predstavljanju je istaknuto da ITS sustav omogućuje kontrolu svih zbivanja na javnim prometnim površinama u realnom vremenu, te reakcije na tipične i atipične situacije preko unaprijed postavljenih scenarija i postupaka. Omogućuje daljinski nadzor rada i upravljanje semaforima, prikuplja i obrađuje prometne podatke s mjernih uređaja, obavlja videoregistraciju događaja u prometu te detekcijom optimira prometne tokove.

Nadzor iz jednog mjesta
Što se tiče tehničke infrastrukture, ITS sustav sadržavat će sustav za reguliranje trasa i preusmjeravanje prometa, sustav za upravljanje parkiranjem, sustav svjetlosne signalizacije i prometna računala, sustav regulacije cestovne rasvjete, te računalni upravljački sustav koji uključuje centralu sa središnjim uredom za nadzor i upravljanje, opremu za vozila, komunikacijski sustav i sustav za informiranje putnika. Drugim riječima, kompletnim sustavom gradskog prometa upravljalo bi se s jednog mjesta.

Izvor: Slobodna Dalmacija