fbpx

Bitka za 35 milijuna eura: krivotvorili oporuku zadarskog bogataša?

Na Općinskom sudu u Zadru u ponedjeljak je počeo nesvakidašnji kazneni postupak zbog krivotvorenja oporuke pokojnog Zvonka Ninčevića iz Zadra vrijedne čak 35 milijuna eura!

Postupak se vodi pred sucem Domagojem Kurobasom, na temelju optužnog prijedloga koji je po uputi Općinskog državnog odvjetništva u Zadru pokrenula Zvonkova kći Sandi Opačak iz Muenchena. Za krivotvorenje očeve oporuke Opačak je optužila rođenu majku, sestru i brata, te jednog liječnika i medicinsku sestru iz zadarske Opće bolnice. Opačak je u optužnom prijedlogu navela da je potpuno isključena iz nasljedstva te da su se optuženi dogovorili da prisvoje njezin dio.

Kardiolog kao svjedok

Optužnim prijedlogom Opačak ih tereti da su 9. lipnja 2008. godine „skrojili“ krivotvorenu oporuku bez znanja Zvonka Ninčevića koji je ležao na Kardiološkom odjelu zadarske Opće bolnice. Ninčević je navodno imao pet primjeraka oporuke, a svaki je primjerak bio potpisan njegovim drukčijim potpisom.

Iza sebe je ostavio veliku imovinu, među kojom je nekoliko poslovnih prostora u Zadru, te brojne nekretnine u Zadarskoj županiji. Suđenje je počelo iskazima svih optuženih koji su pred sucem opovrgnuli krivnju, te odgovarali na pitanja što se događalo inkriminiranog dana.

Zadarski kardiolog dr. Zorislav Šušak posvjedočio je kako je Zvonko Ninčević bio iznimno pronicljiv, inteligentan, discipliniran i precizan čovjek.

– Nakon što me pitao hoću li biti svjedok, pristao sam. To za njega nije bilo ništa čudno, pa samo dva dana poslije i javno se oženio upravo ovdje u bolnici – posvjedočio je dr. Šušak, dodajući kako je pokojni Ninčević bio jedan od najdugovječnijih pacijenata u Hrvatskoj s takvim srčanim oboljenjem.

Medicinska sestra Silvia Gvardiol, koja je taj dan bila dežurna na Odjelu kardiologije, izjavila je pak kako je bez razmišljanja pristala biti svjedok Ninčeviću jer joj ništa nije bilo sumnjivo. Iako je imao modricu na glavi, zadobivenu od pada, bio je sabran i pri svijesti, te je s njom normalno razgovarao.

– Svi smo u isto vrijeme potpisivali više primjeraka, a sada iskreno i ne znam što. Tek kada mi je telefonirala Ninčevićeva kćerka govoreći mi da se radi o krivotvorenoj oporuci, šokirala sam se – posvjedočila je medicinska sestra Kardiološkog odjela gdje je zbog srčanih problema ležao Zvonko Ninčević.

Njegov sin Branimir Ninčević naveo je kako mu je inkriminiranog dana majka kazala da je otac rekao da donese oporuku u bolnicu. Uzeo je ključ i oporuku iz kućnog sefa i donio je ocu.

– Nakon što smo porazgovarali, krenuo sam kući, no u trenutku kada sam došao do bolničkog lifta, dr. Šušak mi je prišao kazavši mi da me otac zove natrag da potpišem papire koje sam donio.

‘Pola sinu, pola kćerima’

Kada sam se vratio i izvadio oporuku, otac je pročitao za sebe, a onda je pozvao doktora upitavši ga hoće li mu on biti svjedok – ispričao je Ninčevićev sin dodajući kako se u tom trenutku dr. Šušak okrenuo sestrama zapitavši ih: “Cure, hoćete li biti svjedoci?“

Dodao je kako je otac oporuku sastavio na tradicionalan način, sinu pola, kćerima po 25 posto, što je poslije potvrdila i njegova majka Marija kazavši kako joj je suprug godinu i pol prije oporuke govorio da će sinu dati polovinu, a kćerima četvrtinu kako bi i one znale za majčin i očev trud. Druga kći Tatjana Lučić dodala je kako nije bila prisutna kada se oporuka radila, ali da joj je iz priče poznato da se potpisivala na Kardiološkom odjelu zadarske Opće bolnice.

Grafološko vještačenje

Uz saslušavanje novih svjedoka, suđenje se nastavlja 27. lipnja grafološkim vještačenjem oporuke. Utvrđivat će se je li Zvonko Ninčević ili možda netko od okrivljenika potpisao oporuku. Tomu su se usprotivili branitelji okrivljenih navodeći kako se Ninčević za života koristio različitim potpisima, što su na suđenju potvrdili supruga i sin pokojnog Zvonka Ninčevića.

Nekretnine na sve strane

Zvonko Ninčević, poznati zadarski građevinski poduzetnik, vlasnik tvrtki “Bayern commerce” i “Export Import”, karijeru je počeo kao privatni građevinski poduzetnik sa strojevima za gradnju cesta.

Kada se razbolio, nastavio je s trgovinom nekretninama, pa danas, između ostalih brojnih poslovnih prostora u Zadru i županiji, u njegovoj ostavšiti nasljednici imaju zgradu na zadarskom Poluotoku gdje se nalazi Obrtnička komora Zadarske županije, kao i prostor u Ulici Stjepana Radić koji je unajmila drogerija “Kozmo”.

Prijetio bombama

U središtu javnosti Ninčević se našao 2007. godine kada je pravomoćnom presudom poslovni prostor na zadarskoj Kalelargi morao predati zadarskom poduzetniku Jadranku Lisici. Ninčević je tada tvrdio da je prostor tadašnje knjižare “Rad” pošteno kupio i da su sve sudske presude zadarskih sudova u korist Lisice – namještene. Tada je i najavio da će na deložaciju doći opasan bombama.
“Odletjet ću u zrak, ali ne sam, to je sigurno – poručio je.

Izvor: Slobodna Dalmacija