fbpx

Centar za mlade prisiljen čekati europski novac

Pored jedne od najmodernijih i najopremljenijih knjižnica u Hrvatskoj, Gradske knjižnice Zadar, nedaleko centra grada, godinama se raspada i devastira ogromna katnica koja čeka prenamjenu u godinama najavljivani projekt Centra za mlade.

Riječ je o jednom od značajnih projekata Grada Zadra, koji se u nedostatku financija stalno prolongira, a zgrada se urušava i propada, a približite li joj se, poput učenika obližnje škole, koji svakodnevno prolaze pored objekta, osjetite nesnosan smrad.

Objekt bez prozora i vrata pun je razbijenog stakla, probijenih podova, plafona i cijevi, razbijenih i zarđalih sanitarija razbacanih po cijelom prostoru. Komadi posteljine ukazuju da navedeni prostor služi i kao sklonište beskućnicima ili mladima kojima je ovo savršen prostor za druženje, opijanje, ali i drogiranje sudeći po špricama i sličnom priboru razbacanom uokolo. Naziv za ovo zapušteno i devastirano zdanje, zatvoreno žicom kroz koju svatko u bilo koje doba dana može ući mogao bi biti i »ljudski azil«, od kojega je čak i onaj mizerni životinjski u boljem stanju.

Još 2008. godine Vlada je Gradu Zadru odobrila korištenje ove zgrade za budući Centar za mlade na prostoru od 1.700 četvornih metara u kojem bi zaživjele brojne aktivnosti, nezavisne i alternativne kulture mladih, a tzv. toplim prolazom povezao bi se i s Knjižnicom, koja bi u sklopu Centra dobila 750 četvornih metara namijenjenih djeci i mladima.

Danas, pet godina kasnije, Grad Zadar još uvijek nema Centar za mlade, već centar za beskućnike, alkoholičare i narkomane.

Gradonačelnik Vrančić ističe kako se nije odustalo od projekta Centar za mlade, ali s obzirom na to kako Grad Zadar nije imao sredstava aplicirali su za sredstva Europske unije.

– Budući Centar za mlade ima potpuno pripremljenu dokumentaciju do građevinske dozvole. Projekt kao takav EU je prihvatila jer je inače sklona pomaganju takvih projekata te će se u konačnici i financirati iz pristupnih fondova EU, istaknuo je Vrančić.

Izvor: Zadarski list