fbpx

Drugog kruga nema: Zriliću za četiri dana stiže još 56 glasova

U Zadru je izborna atmosfera u utorak ponovno uzavrela – izgledno je da se izbori zbog nepravilnosti ponove u mjestu Banjevcima u općini Stankovci, no to “malo mjesto“ vjerojatno bi donijelo neočekivani rasplet: u Zadarskoj županiji ne bi se išlo u drugi krug za izbor župana!

Osim za župana, ne bi se išlo u drugi krug ni za izbor načelnika općine Stankovci. Odluku o tome hoće li se izbori u Banjevcima ponoviti donijet će Izborno povjerenstvo Zadarske županije na sjednici u srijedu.

Tražim ta dva glasa

No na prvoj stepenici, u Općinskom izbornom povjerenstvu u Stankovcima, u utorak je potvrđen prigovor o kršenju izbornog zakona u Banjevcima.

– Već smo zaprimili dopis Općinskog izbornog povjerenstva općine Stankovci. Za donošenje odluke imamo 48 sati i u srijedu ćemo odlučivati hoće li će se izbori ponoviti – kazala je potpredsjednica Županijskog izbornog povjerenstva u Zadru Jadranka Nižić-Peroš.

– Sasvim je izgledno da bi ponavljanjem izbora u Banjevcima, koji bi se održali iduće nedjelje, “otpao“ drugi krug za izbor župana, jer je HDZ-ovu kandidatu za župana Stipi Zriliću za pobjedu u prvom krugu falilo 56 glasova, što bi se sada u Banjevcima “namaknulo“ i planiranog drugog kruga jednostavno ne bi bilo.

U prvom su krugu u Banjevcima, tradicionalno HDZ-ovu biračkome mjestu, na izbore izišla 272 birača od ukupno 385. Sada bi, na ponovljenim izborima, izlaznost bila veća i nema dvojbe da bi Stipe Zrilić bez problema dobio 56 glasova koji su mu potrebni za pobjedu – kaže Željko Baradić, HDZ-ov kandidat za načelnika u općini Stankovci, kojemu su za pobjedu falila – dva glasa.

– Nema sumnje da bih dobio ta dva glasa ako se izbori ponove. Biračko mjesto Banjevci tako bi skratilo muke oko organizacije za izbor župana u cijeloj županiji, a i za izbor načelnika Stankovaca – tvrdi Baradić, koji na ovim izborima u Stankovcima ide po peti načelnički mandat. Općinsko izborno povjerenstvo u Stankovcima je u utorak potvrdilo navode Biračkog odbora s izbornog mjesta Banjevci, prema kojem je u nedjelju bilo kršenja Izbornog zakona. Navedeno je da je kandidat grupe birača za načelnika Ivan Bulat utjecao na birače, ulazio u prostoriju gdje se glasalo i sugerirao biračima kojeg kandidata trebaju zaokružiti na listiću.

O ovim će se navodima Županijsko izborno povjerenstvo očitovati u srijedu, kada će biti poznato hoće li izbori u Banjevcima biti ponovljeni. Bulat je inače osvojio 26 posto glasova na izborima u nedjelju i u drugi krug bi išao sa HDZ-ovim Željkom Baradićem.
Lada Kalmeta

Kapoviću za pobjedu falilo – pola glasa

U 11 općina u Zadarskoj županiji kandidati za načelnike na izbore idu u drugi krug – matematika je neumoljiva, pa će birači 2. lipnja ponovno na birališta i u općini Vir, gdje je razlika između dva kandidata u prvom krugu bila 0,02 posto ili – pola glasa!

– Da, izračun kaže da mi je falilo pola glasa da pobijedim. Dobro, reći ćemo jedan glas, jer pola ne postoji, ali matematički gledano radi se o točno pola glasa – kaže Kristijan Kapović, koji je kao nezavisni kandidat za načelnika općine Vir osvojio 49,98 posto glasova. Kapović je na Viru bio jedan od četiri kandidata za načelnika i dobio je 1024 glasa od 1991 važećeg listića. U drugi krug ide s Markom Vučetićem (HNS-HSP-HSU), koji je dobio 654 glasa.

– Ne želim da se 2. lipnja na Viru ponovi situacija u kojoj birači doslovno satima čekaju da bi glasali. Ja sam čekao dva sata i 11 minuta, moja supruga dva sata i 41 minutu! To je sramota organizacije izbora, predsjednica Izbornog povjerenstva na Viru Nediljka Bereta potpuno je izgubila kontrolu nad provođenjem izbora. U kolonama od po 300 ljudi čekale su trudnice, starci, invalidi… Naravno da ih je velik broj odustao – kaže Kapović, ističući da je prije izbora upozoravao da organizacija treba biti bolja, zbog čega piše prigovor Županijskom izbornom povjerenstvu kako se 2. lipnja situacija u Viru, gdje su za 4000 birača bila otvorena dva biračka mjesta, ne bi ponovila.

Decimale broji i HDZ-ov kandidat za načelnika općine Stankovci Željko Baradić, koji je osvojio 49,85 posto glasova i za pobjedu su mu nedostajala dva glasa. I kandidat za gradonačelnika Obrovca Ante Župan je „zapeo“ na 49,79 posto, pa mu je za pobjedu mu je falilo pet glasova. U Zadarskoj županiji na vrhu piramide promašaja u decimalama jest i HDZ-ov kandidat za župana Stipe Zrilić, čiji je „izborni postotak“ zastao na 49,93 i falilo mu je 56 glasova.

Izvor: Slobodna Dalmacija