fbpx

Europljani gube vjeru u EU: “Polustoljetni napor da se stvori ujedinjena Europa sada je glavna žrtva krize u eurozoni”

Podrška Europskoj uniji i uvjerenje da će dublja ekonomska integracija dovesti do rješenja dužničke krize na sve su nižoj razini, posebno u jednoj od ključnih zemalja članica, Francuskoj, pokazuju to rezultati istraživanja Istraživačkog centra PEW.

Ispitivanje, koje je obuhvatilo 7646 ljudi u osam država članica, ukazalo je na nagli pad povjerenja u europski projekt. Podrška Europskoj uniji pala je na razini svih zemalja članica sa 60 posto na svega 45 posto, pokazalo je istraživanje. U Francuskoj je podrška pala još više, sa 60 na svega 41 posto.

Podrška dubljoj ekonomskoj integraciji još je više pala. Svega 28 posto stanovnika zemalja EU smatra da je to pravo rješenje za izlazak iz krize, a u Francuskoj je taj broj još manji, odnosno 22 posto. Podrška Europskoj uniji pada u gotovo svim zemljama – Velikoj Britaniji (s 45 na 43 posto), Španjolskoj (sa 60 na 46 posto), Grčkoj (s 37 na 33 posto)…

“Polustoljetni napor da se stvori ujedinjenija Europa sada je glavna žrtva krize u eurozoni. Europski projekt sada je na lošem glasu u mnogim dijelovima Europe”, navodi se u istraživanju.

Građani EU-a su uglavnom naklonjeni Njemačkoj, smatrajući je najpouzdanijom državom članicom. Merkel je daleko najpopularnija predsjednica vlade u Europe – 74 posto ispitanika smatra da u krizi radi dobro. Najmanje popularni su politički čelnici u Češkoj, Grčkoj i Italiji. Dok građani ostalih europskih država smatraju da se gospodarska situacija samo pogoršava, tri četvrtine Nijemaca opisalo je ekonomske uvjete dobrima, dok u Španjolskoj samo četiri posto ispitanika smatra da je situacija dobra.

Izvor: Index.hr