fbpx

Grčić: Vlada nije zadužena za otvaranje radnih mjesta; Hajdaš Dončić: Nisam Kalmeta s magičnim štapićem

Na Vladi je ogromna odgovornost i još jednom želim istaknuti podršku reformama, poručio je predsjednik Ivo Josipović na 17. nacionalnom savjetovanju o gospodarstvu i poduzetništvu, koje je danas otvoreno u toplicama Sv. Martin na Muri, piše Jutarnji.hr.

„Važnu ulogu u svemu ima i optimizam. On ne može biti građen samo na pukim željama, nego i na rezultatima. Moramo graditi kulturu uspjeha“, istakao je Josipović, nakon što su ministri ipak ocijenili da se stvari u Hrvatskoj polako kreću nabolje.

Šef države je pritom ocijenio da „mega-investicije baš i ne idu kako bismo željeli“. Puno toga u pokretanju gospodarstva, kazao je, ovisi i o malom i srednje poduzetništvu. Vladi je kazao i da je došlo vrijeme da se „papiri maknu sa stola“, odnosno da se skrate duge i nerazumljive procedure, koje koče razvoj poduzetništva.

„Hrvatska može i mora ojačati svoju konkurentnost. Gospodarstvo koje je zatvoreno samo u sebe ne može naprijed. Zato je ulazak u EU velika prilika“, zaključio je Josipović.

Josipovićevu govoru prethodilo je izlaganje Branka Grčića, potpredsjednika Vlade i ministra regionalnog razvoja i fondova EU, koji je ocijenio da se hrvatsko gospodarstvo nalazi u izvanrednom stanju. Posebno je teško stanje, kazao je Grčić, u građevinskom sektoru, koji, kao i niz drugih gospodarskih grana, prolazi kroz bolno restrukturiranje. Ipak, alternative tome nema.

„Gospodarstvo je tijekom krize ostalo bez oko 180.000 radnih mjesta, dok je u javnom sekotru otvoreno oko 15.000 radnih mjesta. To je suludo“, poručio je Grčić.

„Vlada nije zadužena za otvaranje novih radnih mjesta. Upravo suprotno“, dodao je Grčić, poručivši kako je posao Vlade da stvara preduvjete za otvaranje novih radnih mjesta.

Kao glavni problem hrvatske gospodarske svakodnevice naveo je pad investicija. Vlada se zbog toga organizirala kako bi potakla investicijski ciklus u zemlji, koji će rezultirati povećanjem investicija i otvaranjem novih randih mjesta. Veliku ulogu u tome imat će skori ulazak u EU. Samo u vodnom gospodarstvu Hrvatsku naredne četiri godine čekaju investicije teške oko tri milijarde eura, čemu još valja pribrojiti oko milijardu i pol eura manjih investicija. Kada se tome dodaju i investicije u obnovu željezničkih pruga, teške oko tri milijarde eura, na željezničkim koridorima 5b (Rijeka – Budimpešta), te 10 (Ljubljana – Zagreb – Beograd), hrvatski će građevinski sektor, ali i druge djelatnosti, narednih godina imati posla.

K tome, ulazak u EU potaknut će investicije u privatnom sektoru, kao što se dogodilo i u ostalim zemljama koje su pristupale Uniji. Tračak optimizma Grčić vidi i u podacima o rastu industrijske proizvodnje, te o rastu proizvodnosti rada u njoj. Sve su to razlozi za optimizam, uvjeren je Grčić.

Optimističan je i ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras, koji ističe da Hrvatska za 50 dana ulazi u EU, što će i malim i srednjim poduszenticima i obrtnicima otvoriti brojen nove prilike. Ulazak u EU Vlada će ‘proslaviti’ i novim natječajem za poduzetnike, teškim 30 milijuna eura. Novom Strategijom razvoja poduzetništva, koju su Banski dvori jučer usvojili, kao i novim Zakonom o obrtu, koji bi se pred Vladom trebao naći sljedećg tjedna, stvaraju se još bolji uvjeti za razvoj maloga gospodarstva, ocijenio je Maras.

Nakon uvodnih izlaganja, uslijedila su pitanja poduzetnika predstavnicima Vlade, koju su, osim Grčića i Marasa, predstavljali i ministri Slavko Linić, Siniša Hajdaš Dončić i Darko Lorencin, te zamjenik ministra gospodarstva Alen Leverić. Na sam skup ipak nije došao premijer Zoran Milanović: najprije je bio najavljen na njegovu otvaranju, a kasnije je novinarima rečeno da će se pojaviti kasnije, no do trenutka pisanja ovog teksta, ipak se nije pojavio.

Ni sama pitanja poduzetnika i drugih sudionika savjetovanja, čini se, nisu ispunila svrhu. Naime, pitanja su uglavnom bila nekonkretna, a mnoga od njih bila su usmjerena i na krive adrese, ponajviše na ministra poljoprivrede Tihomira Jakovinu, koji nije ni trebao prisustvorvati skupu. Ipak, izdvojimo među pitanjima se izdvojilo ono Borisa Belamarića, savjetnika i jednog od osnivača tvrtke Telefon d.o.o., koji se požalio na Luku Živanovića iz Ministratsva poljoprivrede, optuživši ga pred novinarima da sabotira javne natječaje. Inače, tvrtka Telefon d.o.o. bavi se izradom sustava za nadzor brodica.

„Vlada se podijelila na dva dijela: jedan, koji sjedi u rovovima, i drugi, koji pokušava nešto napraviti. Uputili smo bar 10 pitana mInistarstvu poljoprivrede i ni na jedno nism dobili nikakav odgovor!“, požalio se Belamarić.

Grčić mu je na to odgovorio kako je svjestasn da u državnoj upravi ima ljudi koji „sjede u rovovima“, te je poručio da je njihov zadatak da ih „izvuče iz tih rovova“ i potakne na rad.

„Neprihvatljivo je da se u Ministarstvu poljoprivrede nisu potrudili odgovoriti ni na jedan vaš upit“, kazao mu je Grčić.

Inače, savjetovanje u Sv. Martinu ove je godine okupilo oko 200 sudionika.

Ministar Grčić: ‘Nisam zadovoljan funkcioniranjem AUDIO-a’

„Nisam zadovoljan funkcioniranjem AUDIO-ja i tu će biti promjena“, najavio je na konferenciji u Sv. Martinu potpredsjednik Vlade Branko Grčić.

Ipak, Grčić nije precizirao kakve promjene očekuju AUDIO. Samo je poručio da je usvojena Staretgija upravljanja državnom imovinom i da ona sada omogućuje promjene koje će osigurati bolje funkcioniranje AUDIO-ja. No, bez odgovora ostaje pitanje hoće li Vlada ići na spajanje AUDIO-ja i Središnjeg državnog ureda za upravljanje državnom imvinom (DUUDI), ili će ta dva tijela ostati, ali s redefinirnaim nadležnostima.

Kalmeta i čarobni štapić

– Kolektivno pregovaranje je stvar uprave, a ja sigurno ne ličim na Božidara Kalmetu koji će čarobnim štapićem doći i reći ‘hura’. Dakle, Uprava, Uprava, Uprava… kazao je ministar Siniša Hajdaš Dončić, komentirajući situaciju s kabinskim osobljem Croatia Airlinesa i najavljenim 42 otkaza.

Izvor: Slobodna Dalmacija