fbpx

HDZ-OVA PRLJAVA KAMPANJA: Lažni anketari odgovaraju građane od glasovanja za Bilića lažima i klevetama

Već duže vrijeme građani nas upozoravaju da ih nazivaju lažne agencije za ispitivanje javnog mnijenja i pitaju ih hoće li glasati za Kalmetu ili Bilića.
Ako kažu da su za Bilića, “anketari“ ih odgovaraju od tog izbora lažima i klevetama o našem kandidatu, pa smo zbog toga podnijeli prigovor Gradskom i Državnom izbornom povjerenstvu tražeći da se podnese kaznena prijava zbog lažnog predstavljanja i povrede izbornih pravila, a HDZ-u zabrani takvo ponašanje – izjavila je predsjednica zadarskog SDP-a Ingrid Antičević-Marinović po kojoj se HDZ “udobno osjeća na optuženičkoj klupi i ne mari za protuzakonita ponašanja“.

Prijava DIP-u

To je već drugi slučaj da su se dvije najveće stranke zakačile zbog istog razloga. Naime, SDP je prije nekoliko dana uputio pritužbu Državnom izbornom povjerenstvu s tvrdnjom da HDZ u Splitu provodi kampanju kojom krši Izborni etnički kodeks.

U prijavi su naveli kako su im se javili građani Splita koji primaju telefonske pozive s broja 01 6442750. gdje je središnjica HDZ-a, na Trgu žrtava fašizma 4. Osoba koja nazove građane predstavi se kao anketar iz ‘Pozivnog centra grada Splita’, a potom postavi potpitanja kojima se podsjeća da je SDP-ov kandidat Ivo Baldasar u jeku Domovinskog rata, napustio zemlju i otišao u Italiju te da je glasao protiv pomoći Hajduku.

Sada se identična stvar dogodila i u Zadru. Antičević je navela da su „svinjarije, sijanje laži i podmetanja vrhunac političkog umijeća HDZ-a koji se silno uplašio našeg kandidata za gradonačelnika Ive Bilića“. Pojasnila je da su neki građani, provjeravajući brojeve s kojih su pozivani, otkrili da se radi o službenim brojevima HDZ-a iz prostorija na Trgu žrtava fašizma u Zagrebu.

Lažni su anketari, tvrdi Antičević, klevetali Bilića kao čovjeka koji je “prepun afera iz prošlosti“, čovjeka koji je “upropastio zadarsko gospodarstvo i Dalmatinsku banku“. Očito su citirali optužbe gradonačelnika Zvonimira Vrančića koje su se pokazale kao lažne, zaključuje Antičević.

– I Goebbels bi im pozavidio na ovako brutalnom blaćenju, to su metode iz najcrnje prošlosti! Ovo nije demokratsko ni moralno ponašanje. Bio sam uvjeren da ćemo razgovarati o Zadru i zapošljavanju, a ne o lažima. Oni to rade jer imaju interes i ne žele razgovor o pravim temama – kazao je Ivo Bilić kojega je HDZ-ova parola “Zadar ne smije stati“ podsjetila na izjavu Miroslava Kutle: Kad stanem – padnem.

Upitan za komentar o lažnim anketarima iz središnjice HDZ-a, kandidat za gradonačelnika Božidar Kalmeta je kazao kako o tome ne zna ništa, te da građane Zadra maltretira upravo SDP iz svoje središnjice.

– Nije mi poznato. Mi se ovdje time ne bavimo, pokušavamo voditi pozitivnu kampanju i u tome uspijevamo, za razliku od SDP-a. Građanima Zadra je poznato da već nekoliko mjeseci iz centrale SDP-a u Zagrebu zovu Zadrane i maltretiraju ih kojekakvim pitanjima, čak vrlo neugodnim, kazao je Kalmeta.

Kandidati u neznanju

Slično je na prethodne optužbe splitskog SDP-a reagirao i HDZ-ov kandidat Vjekoslav Ivanišević koji je kazao da ne vjeruje da je netko iz HDZ-a to napravio jer se njegova stranka ne služi takvim metodama.

No, glasnogovornica HDZ-a Silvana Oruč-Ivoš je za Slobodnu Dalmaciju, nakon prijave splitskog SDP-a, bila potvrdila da HDZ ima pozivni centar koji radi sukladno zakonu i da njihovi operateri “kažu da zovu iz pozivnog centra HDZ-a ili da zovu u ime nekog od naših kandidata s područja cijele Hrvatske”.

– Niti se toga sramimo, niti to krijemo. No, broj središnjice HDZ-a se prilikom poziva našeg operatera sigurno ne vidi jer je tako definirano ugovorom s teleoperaterom, kazala je Oruč-Ivoš. Ispada tako da HDZ-ovi kandidati ne znaju kako im i na koji način pomaže Središnjica iz Zagreba gdje očito imaju razrađenu strategiju o isticanju mana svojih protivnika.

‘Ostat ćete bez posla’

Do mene su došle informacije da odlaze na radna mjesta, u urede, garaže i radionice gdje ljudima govore da će ostati bez posla ako dođe Ivo Bilić. Obrnuto je, posla će biti, i to više!

Sve ove godine u Zadru je samo jedna tvornica fantastično radila – tvornica interesa, tvornica laži. Mi ćemo proizvodne tvornice otvarati, ali tvornicu laži i interesa ćemo razoriti – kaže Bilić.

Izvor: Slobodna Dalmacija