fbpx

“Izgradite nam biciklističke staze da nas automobili ne gaze”

Istražili smo problem nedostatka biciklističkih staza u gradu Zadru. Ovaj problem smo izabrali najviše zbog nas djece, jer smo i mi aktivni sudionici u prometu, a naša je sigurnost, zbog manjka biciklističkih staza, ozbiljno ugrožena, istaknuli su učenici OŠ Budinića

Učenice osmih razreda Osnovne škole Šime Budinića uputile su prijedlog budućem gradonačelniku da izgradi i uredi više biciklističkih staza po gradu čime bi se povećala sigurnost sudjelovanja djece biciklista u prometu.

Naime, one su, uz vodstvo mentorice profesorice Nere Batine, a u sklopu projekta građanskog odgoja i obrazovanja, provele projekt “Izgradite nam biciklističke staze da nas automobili ne gaze”.

– Istražili smo problem nedostatka biciklističkih staza u gradu Zadru. Ovaj problem smo izabrali najviše zbog nas djece, jer smo i mi aktivni sudionici u prometu, a naša je sigurnost, zbog manjka biciklističkih staza, ozbiljno ugrožena, istaknuli su učenici OŠ Budinića. Dodali su da smo svi čuli upozorenje da naš grad postaje sve bučniji, prometniji i onečišćeniji. Izgradnjom biciklističkih staza taj bi se problem znatno smanjio.

– Zamislite samo koliko bi građani novca uštedjeli vozeći bicikle, jer godišnje u prosjeku na gorivo potroše oko 12.000 kuna. Naše istraživanje ovog problema pokazalo je da je Zadar povoljan za vožnju biciklom, grad je ravan i ne postoje veći nagibi. Zaključili smo da je Zadru, zaista, potrebno više biciklističkih staza jer njihovom izgradnjom i obilježavanjem građani koji voze bicikle su sigurniji, a grad lakše diše, napisali su u pismu budućem gradonačelniku.

Na osnovi podataka koje su istražili i dobili predlažu budućem gradonačelniku da promijeni sadašnju situaciju u Zadru te da se stvori financijski plan kojim bi Grad izdvajao određen novčani iznos za označavanje staza, brže ucrtavanje biciklističkih staza gdje god postoje povoljni uvjeti i gdje nisu potrebni veći zahvati proširivanja cesta, označavanje više pješačkih i biciklističkih staza te ucrtavanje biciklističkih staza na kolniku umjesto na nogostupu.

Izvor: Zadarski list