fbpx

Kandidatima ne smetaju prijave za utaju poreza i bespravnu gradnju

Liste za lokalne izbore od kojih nas dijeli manje od sedam dana mogle bi biti nepresušan izvor svakojakih tema. Mi smo se odlučili pogledati koliko ima kandidata oko kojih se vode sudski postupci ili su u nekom “bliskom kontaktu” s državnim organima.

Utaje poreza i klevete

Krenemo li od sjevernog dijela naše županije, otoka Paga, odmah ćemo primijetiti ime Tina Herende i Ante Fabijanića Njekulina. Prvi je još prije dvije godine prijavljen zbog utaje poreza od gotovo dva milijuna kuna, dok se protiv drugog na Općinskom sudu u Zadru, pred sutkinjom Sandrom Radanović, vodi postupak zbog zloporabe položaja i ovlasti u gospodarskom poslovanju. Prvog birači mogu naći na listi HDZ-a gdje je istaknut kao kandidat za zamjenika gradonačelnika Paga, dok je drugi u utrci za gradonačelničku fotelju, a za što ima podršku koalicije HSP-HSU-HNS-HSLS.

Svakako je zanimljiva i situacija u Starigradu gdje su sva tri kandidata za načelnika Općine Starigrad često u rubrikama crne kronike. Višeslav Dokoza koji na izbore izlazi s nezavisnom listom u tijeku ima nekoliko sudskih postupaka gdje je tužen radi klevete, dok je on sam u potpisu većeg broja prijava protiv aktualnog načelnika Krste Ramića, i protukandidata iz redova HDZ-a. Osim što je Ramića prijavio zbog nezakonitog otkaza koji mu je uručio kao zaposleniku starigradskog komunalnog poduzeća “Argyruntum”, Dokoza je Ramića prijavio i USKOK-u u Zagrebu prošle godine zbog malverzacija u tom poduzeću. Treći načelnički kandidat, inače direktor NP Paklenica, spori se na Općinskom sudu s ugostiteljem Franom Marasovićem koji ga je prijavio jer nije zadovoljan s njegovom odlukom o odabiru novog koncesionara za prostor gdje je smještena terasa njegova kafića Kvartir.

Virani kao Zagorci

Na Viru tužbe vrcaju kao u Zagorju gdje se susjedi sudski gone za svaki centimetar međe. Velika netrpeljivost i osobni interesi u podlozi su većine od dvjestotinjak prijava protiv Kristijana Kapovića, aktualnog načelnika i kandidata za još jedan mandat u Općini Vir. Više od pedeset prijava protiv Kapovića je podnio njegov vremešni sumještanin Joso Gržeta, no zanimljive su i neke prijave, pa i javno prozivanje Kapovića kroz medije novijeg datuma u potpisu stoji “Vir bez podjela”. Pokazalo se, naime, kako je u podlozi političko rivalstvo u kojem, ako je suditi po medijskom prostoru koji ova koalicija dobiva, je svoj interes našao i Reno Sinovčić, nezavisni kandidat za gradonačelnika Zadra s listama za gradsko i županijsko vijeće.

Sinovčić i Šare

No i Sinovčić čest je gost po sudovima, kako zadarskim mahom zbog klevetničkih sadržaja objavljenim u njegovim medijima, tako i na šibenskom gdje mu je u prosincu 2012. godine započeo suđenje zbog utjecaja na svjedoka u “slučaju Lisica”. No nakon dvije održane rasprave, a usprkos činjenici da po proteku od dva mjeseca postupak mora krenuti ispočetka, on je u veljači ove godine uspio sljedeće ročište prolongirati za četiri mjeseca, do 11. lipnja. Među političare koji često obilaze sudove svakako spada i bivši, ali i aktualni kandidat za načelnika Općine Galovac Slavko Šare. Njemu je u nekoliko navrata suđeno zbog zloporabe položaja i ovlasti, krivotvorenja isprava, pustošenja šuma… Osim na Općinskom sudu, Šari se sudilo i na Županijskom sudu u Zadru. U tim je predmetima Šare oslobođen optužbi, a još uvijek mu traje postupak pred Županijskim sudom u Splitu zbog zloporabe položaja i ovlasti temeljem uskočke optužnice. U tijeku mu je i suđenje na Općinskom sudu u Zadru gdje je tužiteljstvo sutkinji Sandri Radanović početkom godine predalo izmijenjenu optužnicu, kojom se sad Šaru umjesto za gospodarski kriminal tereti za ratno profiterstvo. Osim Šare, splitski USKOK bavio se i HDZ-ovim načelnikom Bibinja Ninom Šimunićem. Kandidat za još jedan načelnički mandat u veljači 2011. godine je zbog zloporabe položaja i ovlasti te krivotvorenja službenih isprava nepravomoćno osuđen na bezuvjetnu zatvorsku kaznu u trajanju od sedam mjeseci. No na splitskom sudu kazali su nam kako u tom slučaju još uvijek, iako su prošle gotovo dvije i pol godine od izricanja nepravomoćne presude, nije doneseno pravomoćno rješenje.

Bespravni graditelji

Još jedan bibinjski političar našao se na optuženičkoj klupi Općinskog suda u Zadru i to zbog iznude Đanija Bunje, dožupana s mandatom na isteku i nositelja nezavisne liste “Loza”. Riječ je o haespeovcu Vici Karabanu, bliskom Renu Sinovčiću, no njega na listi za Općinsko vijeće stranke nema. Zanimljiva je i lista HRAST-a koju nosi Ivan Poljaković, profesor koji je punio novinske stupce zbog svojih homofobnih izjava, a zbog čega je bio i suspendiran na zadarskom Sveučilištu. Treći na istoj listi je bivši zadarski košarkaš Ivica Obad. Proslavljenom košarkašu Zadra na Općinskom sudu u tijeku je postupak zbog utaje poreza u vrijeme kada je bio vlasnik i direktor Trgovačkog društva “Obad šport”. Što se, pak, političara sa zadarskih otoka tiče, među onim koji su se ogriješili o zakon može se spomenuti načelnik Općine Preko Ante Jerolimov koji se bez obzira na otvoreni sudski postupak na Općinskom sudu u Zadru zbog nezakonitog nasipanja obale kandidirao za istu poziciju i na ovim izborima. Jerolimov je, naime, na optuženičku klupu trebao sjesti 20. veljače 2013. godine ali je rasprava odgođena.

Na zadarskom Trgovačkom sudu spor vodi HDZ-ova načelnica i kandidatkinja za još jedan mandat u općini Vrsi Sandra Vukić, koja je osim toga u nekoliko navrata Općinskom državnom odvjetništvu u Zadru prijavljivana zbog bespravne gradnje.

Hoće li biračima zasmetati to što su na listama političari za koje se sumnja da su se ogriješili o zakon vidjet će se u nedjelju 19. svibnja.

Juričević morao uzmaknuti

Ivicu Juričevića, dugogodišnjeg načelnika Općine Posedarje a sada kandidata za vijećnika u Županijskoj skupštini, očito je daljnje karijere načelnika koštalo povezivanje uz brojne afere u toj općini kao i brojne kaznene prijave i optužbe. Juričeviću se, podsjećamo, sudilo za nasipanje obale u Vinjercu, a u fazi potvrđivanja mu je optužnica Općinskog državnog odvjetništva u Zadru zbog krivotvorenja službenih isprava. Riječ je o krivotvorenju zapisnika Općinskog vijeća koji se odnosio na izmjenu i dopunu proračuna za 2011. godinu i prihvaćanju onog za 2012. godinu jer se sumnja da je naknadno prepravljen broj glasova “Za” sa šest na sedam. No Juričevićem se bavi i splitski PN USKOK, a oni istražuju gospodarski kriminal vezan za vrijedna zemljišta na području te Općine.

Vrančića tužili Milinkovići i Ivo Bilić, a Draga Petričić najavila prijavu

U 2012. godini često ime iz političkih redova koje se spominjalo uz riječi “kaznena prijava” je još uvijek ono aktualnog gradonačelnika Zvonimira Vrančića, sada HDZ-ova kandidata za dogradonačelnika. On se, naime, našao u nepovoljnoj situaciji vezanoj uz pristupni put tzv. Galićevim zgradama u Diklu iz kojeg se izrodilo nekoliko kaznenih prijava koje je Božo Vrkić, odvjetnik obitelji Milinković preko čije parcele je prolazio put, na razne pravosudne adrese uputio.

Vrančić je u nemilosti i zbog sukoba s nekadašnjom pročelnicom Upravnog odjela za provedbu dokumenata u građenju zbog toga što ju je, a kako je Upravni sud utvrdio, nezakonito smijenio te zbog toga što nije ispoštovao sudsku odluku po kojoj ju je trebao vratiti na radno mjesto i isplatiti joj razliku plaće za razdoblje kad je bila smijenjena.

Posljednja kaznena prijava protiv Vrančića podnesena je radi kaznenog djela klevete. Vrančić je, naime, na posljednjem Gradskom vijeću u sadašnjem sastavu malko „izgubio kompas” pa se obrušio na SDP-ova nezavisnog kandidata za gradonačelnika Ivu Bilića. Prozvao ga je za gospodarski kriminal iz 90-ih te rekao da je Bilić zbog toga bio zatvaran i suđen. Uskoro se pokazalo kako su u tri navrata vođene istrage protiv nekoliko osoba, među kojima i protiv Ive Bilića. Kao jedan od čelnika tadašnje Dalmatinske banke on je ispitan, ali je odmah potom pušten. Po informacijama iz zadarskog Županijskog državnog odvjetništva i Županijskog suda, optužnica protiv Bilića nikad nije podignuta. Štoviše, optužbe su odbačene kao neosnovane.

Izvor: Zadarski list