fbpx

Mali brodari: Zbog izbora nećemo blokirati luke, ali ne pristajemo na PDV od 25 posto

Mali brodari koji prevoze putnike na izlete okupljeni u nekoliko udruga, odlučili su odgoditi prosvjed blokadama luka duž Jadranske obale planiran za subotu 18. svibnja zbog uvođenja fiskalizacije i PDV-a od 25 posto na njihove usluge od 1. srpnja ove godine.

S obzirom na predstojeće izbore blokada luka ne bi bila politički korektna pa brodari prosvjed odgađaju i daju još jednom priliku državnim institucijama da se pokušaju dogovoriti kako bi opstali, poručili su sa skupa održanog u četvrtak u Zadru.

U više su se navrata obratili Ministarstvu financija, i Vladi RH na temu Nacrta prijedloga Zakona o porezu na dodanu vrijednost koji ne predviđa sniženu stopu PDV-a za usluge prijevoza putnika morem, ali nisu dobili nikakav odgovor, osim predsjednika RH Ive Josipovića koji je o tome obavijestio Vladu RH.

– Novim zakonom o PDV-u u praksi ćemo se susresti s nizom problema, također i novim zakonom o fiskalizaciji. Zbog toga smo od ovlaštenih poreznih savjetnika zatražili očitovanje kojega smo uputili Ministarstvu financija i Poreznoj upravi u kojemu je obrazloženo da prijevoz putnika na izletu ne potpada pod obvezu fiskalizacije, a zatražili smo i diferenciranu stopu PDV-a, a ne najvišu od 25 posto. Nismo dobili nikakav odgovor i ne znamo naš status, a sezona je pred vratima. Ako ovako ostane, bit ćemo potopljeni, nestat ćemo s hrvatskog mora.

– Ne radi se o kupusu već o živim ljudima i njihovim sredstvima za rad, država nas mora moći saslušati, pa pozivamo premijera Zorana Milanovića i ministre da uspostavimo dijalog i pokušamo riješiti problem koji prijeti nestankom naše djelatnosti koju bi željeli obavljati sa zadovoljstvom. Malim brodarima za usluge koje obavljaju obračunava se PDV po punoj stopi od 25 posto unatoč mogućnosti odredbama Council directive 2006/112/EC koje su iskoristile gotovo sve države članice EU a koja iznosi od 0 posto do 10 posto. Također nas lokalna samouprava ograničava kao tržišne subjekte određivanjem mjesta na kojemu možemo prodavati svoje izlete – istaknuo je predsjednik Hrvatske udruge brodara i brodograditelja Adria Ivica Zorić iz Zadra dodajući kako u u boljoj poziciji brodari na kružnim putovanjima koji imaju 10 posto PDV i putničke agencije čijim je jakim lobijima sve podređeno.

On je upozorio kako će susjedi Talijani i njihova flota doći 2015. godine na hrvatsko more i preuzeti sve poslove jer imaju niži PDV za 15 posto i flotu čija je prosječna starost 7 godina, dok je hrvatska flota stara 56 godina. Radi se o 400 brodara i njihovih obitelji, te članova posade, ali i svih drugih djelatnosti koje su povezane s prijevozom putnika. Svi su oni na ovaj način ugroženi, kazali su brodari.

Zoran Baučić iz Omiša, vlasnik broda Jure Joskan, kaže kako su brodari traže već tri mjeseca od ministra Slavka Linića da ih primi, jer ne znaju kako će raditi.

– Uzduž obale svaka porezna ispostava nudi drugačija rješenja. Negdje kažu 25 posto, neki kažu da ćemo za jednog gosta morati davati dvije karte, jedna karta bi bila za izlete gdje bi bio PDV 25 posto, druga bi bila za hranu gdje bi PDV bio 10 posto. tako da mi ne znamo kako raditi i na koji način, a sezona je počela. Brodari su u prekršaju, ni krivi ni dužni. Naše je mišljenje da PDV bude 10 posto na cjelokupnu uslugu i to je jedino što nam omogućava održivi razvoj i da se dogovorimo kako fiskalizirati. Jer ako brod ima deset bukera, neće taj buker ići okolo s fiskalnom kasom.

– Iako u zakonu piše da prijevoz putnika i tereta morem ne podliježe fiskalizaciji, ako mora biti neka bude na brodu, prilikom ulaska gosta na brod da se fiskalizira cjelokupni iznos. Svi kažu da je ova fiskalizacija uzeta po modelu iz Srbije. Ali Srbija nema more, mi smo ipak specifični. Nemamo ništa protiv Vlade u Zagrebu, znamo da je kriza, da se nema novca, samo tražimo da nas prime da im objasnimo teškoće u poslovanju i da se dogovorimo kako ćemo raditi – ističe Baučić dodajući kako on u sezoni napravi oko 65 vožnji, odnosno ima samo dva mjeseca posla.

Izvor: Slobodna Dalmacija