fbpx

Marš za bračnu jednakost: “Van iz srednjeg vijeka!”

Oko 16 sati na zagrebačkom Zrinjevcu počeli su se okupljati sudionici “Marša za bračnu jednakost”. Prosvjedna povorka u 17 sati krenula je prema Markovom trgu. Praškom ulicom prema Trgu bana Jelačića prošli su skandirajući “Bračna jednakost” i “Brak za sve”. Na Trg bana Jelačića umarširali su skandirajući “Ljubav je ljubav”.

Oko 17:20 sati povorka je stigla do Markovog trga.

Na Maršu za bračnu jednakost okupilo se više stotina ljudi. “Cilj ovog marša je ukazati na kršenje ljudskih prava”, poručuju organizatori.

“U zadnje vrijeme svjedočimo masovnoj mobilizaciji protiv istospolnih parova od strane Crkve. To je neprihvatljivo”, kaže Sanja Juras iz udruge Kontra, koja je nadležne institucije pozvala da spriječe referendum koji zaziva inicijativa “U ime obitelji”.

Marš je došla podržati i Sanja Sarnavka iz udruge B.a.B.e. Kaže kako joj je žao što ljudi ne shvaćaju da je pravi cilj inicijative “U ime obitelji” pokazivanje mišića slabijima od sebe. “Sve je to samo prvi čin politikantskog igrokaza kojim se desnica, u nedostatku ozbiljnog programa, pokušava vratiti na scenu”, kaže Sarnavka.

Aktivisti su na Zrinjevcu rasprostrli zastavu s duginim bojama, koja je simbol LGBTQ pokreta. Istaknuli su transparente poput “Brak svima”, “Moja partnerica je moja obitelj”, “Van iz srednjeg vijeka”, “Različita obitelj, ista ljubav”, “I Isus je imao dva oca”… Marš su došli podržati i mladi antifašisti, koji su istaknuli transparent “Antifašistička solidarnost”.

Aktiviste je na oku držalo par desetaka interventnih policajaca. “Marš za bračnu jednakost” organizirale su udruge Kontra i Iskorak, u znak prosvjeda protiv građanske inicijative “U ime obitelji”, odnosno njihovog zahtjeva da se brak u Ustavu RH definira kao zajednica muškarca i žene.

Izvor: Index.hr