fbpx

Mlade sačuvati od duhanskog dima

Liga protiv raka pokrenula je niz predavanja u zadarskim osnovnim školama o štetnosti pušenja, a prvo u nizu predavanja održano je u OŠ Bartula Kašića, gdje je dr. Josip Bubičić, predsjednik Lige protiv raka govorio u zbornici prepunoj učenika sedmih razreda.

– Predavanja su pokrenuta u povodu obilježavanja svjetskog dana nepušenja, 31. svibnja, a s ciljem da mlade upoznamo sa svim lošim posljedicama i bolestima koje nastaju nakon udisanja duhanskog dima, bilo kao pušač ili kao pasivni pušač. Naime, do 90% pušača propuši prije 21. godine, a mnogi od njih i prije 18. godine, rekao je dr. Josip Bubičić istaknuvši kako među srednjoškolcima ima redovitih pušača te da planiraju u suradnji sa Sveučilištem provesti anketu i istraživanje koja će pokazati kakva je slika u osnovnim školama.

– Nema sigurne razine izloženosti duhanskom dimu i jedini način zaštite je 100-postotno okruženje bez duhanskog dima – smoke free, koje je u inozemstvu urodilo pozitivnim rezultatima, rekao je dr. Bubičić istaknuvši da u Hrvatskoj puši 1,2 milijuna ljudi, odnosno svaki četvrti stanovnik.

Inače, djeci će predavati liječnici koji su i članovi Lige protiv raka, a predavanja će biti 24.5. u Šimuna Kozičića Benje i Petra Preradovića, 27. svibnja Krune Krstića i Zadarski otoci, 28. svibnja u Stanovima i Šime Budinića te 29. svibnja u OŠ Petra Preradovića.

 Izvor: Zadarski list