fbpx

Potpišite peticiju: Evo zašto bi bilo dobro oporezivati Katoličku crkvu!

U Hrvatskoj se oporezuje gotovo sve, no već godinama oaza bez poreza svakako je Katolička crkva koja uporno izbjegava dati svoje račune na uvid. Ovih dana u Hrvatskoj je krenula kampanja za oporezivanje Katoličke crkve te se traži da država oporezuje uplate za mise, pogrebe i druge vjerske obrede kao i druge dobrovoljne doprinose. Isto tako oporezivale bi se sve nekretnine crkvenih pravnih osoba, bez obzira da li se upotrebljavaju za vjerske ili druge aktivnosti (npr. isto župna kuća) i – imovinu koju crkveno-pravne osobe naslijede ili dobiju darovanu, bez obzira na namjeru upotrebe.

Porez bi se odnosio i na luksuz zemljišta i šume jer nisu predmet njihove djelatnosti, kao i neprofitno djelovanje crkvenih pravnih osoba kao i sve drugo što je u skladu sa zakonodavstvom, što važi i za druge pravne subjekte koji su dužni plaćati porez.

Ukoliko kampanja bude pozitivno prihvaćena takvo uređenje osiguralo bi jednakost svih pred zakonom. Također, da je svaka crkveno pravna osoba dužna prijaviti financijskim službama obračun dohotka, izdataka, dobiti a osigurava se kontrola financijsko-privrednog poslovanja crkvenih pravnih osoba.

Sve traženo odnosi se i na druge vjerske zajednice. Za ovu kampanju skupljaju se i potpisi, a obrazloženje zašto Crkvu treba oporezivati prenosimo u cijelosti.

Katolička crkva je izuzetno bogata te njena cjelokupna svjetska imovina iznosi više tisuća milijardi, u Hrvatskoj nekoliko milijardi eura (samo vrijednost njenih nekretnina iznosi nekoliko milijuna eura), a godišnje crkva iz proračunskih sredstava dobiva oko milijardu kuna (oko 250 mil. direktno, ostalo preko Općina i raznih drugih subvencija). Katolička crkva je oslobođena od mnogih poreza odnosno nameta koje plaćaju drugi poslovni subjekti i građani, u prvom redu radi se o njenoj vjerskoj djelatnosti koja se ubraja u neprofitnu. Mislimo da je u sferi katoličke crkve sva crkvena djelatnost dobitna (profit) jer je namijenjena za pridobivanje članova i sredstava za svoj rad. Postojanje čitave djelatnosti katoličke crkve, dakle i dobrotvorne, školske, klasično vjerske … je za širenje vjere što je i dužnost svakog katolika. Zato je pravedno da se čitava crkvena aktivnost, uključujući sve nekretnine, u cijelosti oporezuje, posebno zbog toga što je Katolička crkva izuzetno bogata te je u mogućnosti s lakoćom platiti porez. Tražimo i to da u ovoj privredno-financijskoj krizi bogati nose veći dio od siromašnijih – Katolička crkva dakako spada u razred jako bogatih.

Nedopustiva je činjenica da Republika Hrvatska još u 21. stoljeću ne propisuje crkvi odnosno njenim osobama sve poreze na način kako su propisani drugim fizičkim ili pravnim osobama, te joj poreznim privilegijama omogućava daljnje bogaćenje. To je očito kršenje članka 41. Ustava koji govori o jednakosti pred zakonom. Pored toga je čitavo crkveno djelovanje u povijesti opterećeno ideologijom koja je stalna i najveća kočnica u razvoju društava u svijetu, zbog čega i ima najveći udio u svjetskim krizama.

U suprotnosti je sa svim etičkim normama, s pozicije ljudskog razuma i božanskog stajališta, da su crkvene istitucije koje bi trebale biti uzor i potpora građanima i svojim vjernicima, sebe učinile nedodirljivim. Svoje bogatstvo, sve svoje crkvene i osobne prihode zaštitile su od oporezivanja, i sve to na teret svojih građana.

Izvor: Index.hr