fbpx

Promjena Ustava ili? Ne zna se što će biti dalje ako referendum prođe!

Ustavnopravni stručnjak Zvonimir Lauc za Media servis pojasnio je sve nejasnoće oko referendumske izmjene Ustava. Kaže kod nas je dosta jasno definirano pitanje raspisivanja referenduma i promjena Ustava i putem referenduma.

Objašnjava da je jasno naznačeno kako Sabor može raspisati referendum o prijedlogu za promjenu Ustava, kao i da to može učiniti predsjednik Republike na prijedlog Vlade ili uz supotpis predsjednika Vlade. “Ali otvorili smo mogućnosti i da će se referendum raspisati ako to zatraži 10 posto od ukupnog broja birača u Republici Hrvatskoj, ne Republike Hrvatske, to je velika razlika”, kaže Lauc ističući kako nije Inicijativa ‘U ime obitelji’ nije trebala sakupiti 450 tisuća potpisa.

“Ni govora, to je vrlo jasno napisano. Ali to je sve stvar nekih širih interpretacija, politiziranja i tome slično”, kaže Lauc.

Nakon prikupljanja potpisa, kreće procedura. Ako se pokaže da su potpisi valjani i da ih ima dovoljno, onda Sabor mora donijeti odluku o raspisivanju referenduma. “On tu odluku ne donosi 2/3 većinom već običnom većinom, relativnom većinom, donosi većinom glasova uz uvjet da je na sjednici nazočna većina zastupnika”, kaže Lauc i naglašava.

“To nije posebno propisano. Ustav uvijek propisuje kvalificiranu većinu, u ovom slučaju Ustav ništa nije propisao i onda se mora tako tumačiti. Znači običnom većinom on donosi odluku o raspisivanju referenduma. Nikakva natpolovična većina, dvotrećinska većina itd.”, tvrdi Lauc koji je odgovorio na pitanje i što ako većina građana na referendumu podrži ugrađivanje definicije braka u Ustav.

“Radi se o promjeni Ustava referendumom”, zaključuje Lauc.

Šeks: Ako referendum prođe, Sabor nema što reći; Kregar se ne slaže

Jedan od tvoraca Ustava Vladimir Šeks poručuje – ako referendum da pozitivni odgovor na pitanje da je brak zajednica muškarca i žene, time je odlukom na referendumu izvršena promjena Ustava.

“I Sabor više nema tu što tražiti”, kaže Šeks pozivajući se na članak 1. Ustava u kojem stoji da građani ostvaruju vlast izborom svojih predstavnika i neposrednim odlučivanjem.

S druge strane nezavisni Josip Kregar o proceduri govori drugačije. “Ako referendum prođe, onda se provodi postupak koji predviđa posebna glava Ustava naslovljena ‘Promjena Ustava'”, objašnjava Kregar.

“U članku 144 specificira se da se promjena Ustava donosi odlukom u Saboru 2/3 većinom ukupnog broja zastupnika u Saboru. Ta odredba, treba je smatrati dijelom cjeline svih onih odredbi koji govore o promjenama Ustava, je ključna u ovom trenutku”, kaže Kregar. Ističe da zastupnici nemaju nikakvu obvezu osim glasovati prema svojoj volji, uzimajući u obzir rezultate referenduma. “Promjene Ustava zahtijevaju raspravu, nikako se to ne može dogoditi automatizmom”, zaključuje Kregar.

Josipović: O odlukama Ustavnog suda treba raspravljati

Upitan za komentar procedure oko referenduma o braku koji traži incijativa ‘U ime obitelji’ i polemika koje se o tom pitanju vode, predsjednik Republike Ivo Josipović na obilježavanju Dana poduzetnika rekao je “da nije vrijeme za detaljno obrazlaganje. Te rasprave nas tek čekaju”, kazao je i dodao: ” Ono što je važno je da Ustavni sud ima svoje nadležnosti, odluke Ustavnog suda treba poštivati ali o njima i raspravljati. Svako demokratsko društvo je otvoreno za raspravu o svakom pitanju”, zaključio je Josipović.

Završeno prikupljanje potpisa inicijative “U ime obitelji”

Izjašnjavanje građana o potrebi raspisivanja referenduma kojim bi se u Ustav Republike Hrvatske unijela odredba po kojoj je brak životna zajednica žene i muškarca koje je započelo 12. svibnja završilo je s nedjeljom 26. svibnja u ponoć prema Zakonu o referendumu, priopćili su iz građanske inicijative “U ime obitelji”.

Sva mjesta izjašnjavanja građana zatvorena su, ističu, najkasnije u ponoć, 26. svibnja i svi volonteri građanske inicijative “U ime obitelji” prestali su omogućivati građanima da se izjasne o potrebi raspisivanja referenduma o braku.

“Svaka moguća aktivnost suprotna gore navedenim postupcima nema nikakve veze s građanskom inicijativom ‘U ime obitelji'”, poručili su iz inicijative.

Izvor: Index.hr