fbpx

Trajekt za Anconu samo tri mjeseca!

Umjesto početkom svibnja trajekt Zadar će na liniju Zadar – Ancona za koji dan. I s planiranim svibnjem to je trebalo biti kasnije nego ikad otkako većina Zadrana živi, a s lipnjem je to postala usko sezonska trajektna linija, svojevrsna linija glavne turističke sezone. O moći i nemoći Zadrana da na tom planu nešto učine ponovno razgovaramo s tajnikom Gospodarske komore Denisom Ikićem. Denis Ikić odmah razjašnjava:

– Komora, još uvijek, ima ovlasti u smislu usuglašavanja plovidbenih redova trajektnih i brzobrodskih linija u domaćem, javnom linijskom prometu i to činimo. No o međunarodnim linijama, koje nisu u sustavu državnog subvencioniranja i obveza osiguranja javnog prometa, nemamo ovlasti raspravljati. Dakle pitanje međunarodnih trajektnih linija stvar je poslovne politike tvrtki, u ovom slučaju Jadrolinije za što se nas ne pita i nemamo nikakve javne ovlasti i mogućnosti direktnog upletanja. Ikić je uz to i zadarski predstavnik u Upravnom vijeću Agencije za obalni linijski promet koja na nacionalnoj razini odlučuje i usuglašava linije u obalnom prometu:

– Ni tu nemamo nikakve ovlasti niti o ovim linijama raspravljamo. Pokušali smo i predložili Jadroliniji ići u susret korištenjem naših veza i suradnje s regijom Marche, odnosno Anconom u smislu mogućeg snižavanja lučkih pristojbi u Anconi kako bismo doprinijeli cijeni posla. Predlagali smo i uvođenje, ako treba »V« linije, mislim da se jednim putovanjem spaja Zadar i Split i Ancona. Naravno uz prethodno uvjeravanje u brzinu i blizinu, udaljenost, cijenu prema Zadru u odnosu na Split. Konačno i uvjeravanje da trajektne veze stabilnošću i stalnošću privlače promet. No izgleda da ništa nismo postigli i da su prilike sve gore.

Uglavnom subvencija nema, a propisi u EU ih i ne prihvaćaju. Jadrolinija ima objašnjenje u gubicima na liniji, a Zadar postaje sve manje pomorski grad. Drugih zainteresiranih za ovu liniju u smislu stalnijeg održavanja nema. Moguće će se u špicama sezone netko i pojaviti. Naime, zakon je u Hrvatskoj mijenjan i sada ne uvjetuje da prijevoznik koji bi ovdje došao mora držati liniju najmanje četiri mjeseca. Dakle, moguće je doći i voziti 15 dana, ako se to nekomu isplati.

Izvor: Zadarski list