fbpx

U Europskoj uniji nove prilike za hrvatske poduzetnike, Grčić poziva: Uključite se u projekte!

Hrvatske poduzetnike u Europskoj uniji čeka ozbiljan novac, no doći do njega i nije najlakša stvar na svijetu. Za svaki euro iz Strukturnih fondova potrebno je zadovoljiti zahtjevne standarde briselske administracije. Kako milijuni eura zbog loše pripremljenih projekata ne bi propali, poduzetnicima je odlučila pomoći država.

Pripremiti studiju izvodljivosti, analizu troškova i koristi, tehničke specifikacije i troškovnik, izraditi prijavu za projekt. Tako u najkraćim crtama zvuči komplicirana procedura apliciranja za Strukturne fondove Europske unije, zbog koje mnogi odustaju u startu. A veliki je novac u igri – na prvom natječaju od 15. srpnja čak 30 milijuna eura kojima će Europska unija u Hrvatskoj sufinancirati privatne projekte.

Nacionalno savjetovanje o gospodarstvu i poduzetništvu u toplicama Sveti Martin bila je prilika da ministar regionalnog razvoja i EU fondova Branko Grčić pozove poduzetnike da ne propuste iskoristiti mogućnosti koje im se nude.

“Ja vas molim, već danas razmišljajte o projektima koje možete pripremiti i aplicirati u ovome što slijedi. Mi ćemo vam tu pomoći”, naglasio je Grčić.

A država će pomoći u pripremi projektne dokumentacije i to besplatnim konzultacijama u organizaciji Ministarstva poduzetništva i obrta koje ima ambiciozan plan – u idućih šest godina, koliko su Hrvatskoj na raspolaganju sredstva iz strukturnih fondova, privući dvije milijarde eura potpora za male i srednje poduzetnike.

“Počevši od sljedeće godine, otprilike 250 milijuna eura i 250 milijuna eura u kapitalni fond, koji ćemo već sljedeće godine, ja sam uvjeren, aplicirati. Zato vas sve pozivam da se uključite zajedno s Vladom u te projekte”, rekao je ministar Gordan Maras.

Važno je znati i da će briselska administracija novac prije dodijeliti projektima na zaostalijim područjima, koji demonstriraju energetsku učinkovitost ili korištenje obnovljivih izvora energije te pozitivno utječu na razvoj jednakih mogućnosti.

Ministar Grčić skreće pozornost i da je inovativnost itekako bitna pretpostavka.

“Svaki onaj projekt koji doprinosi povećanju konkurentnosti, transferu znanja i tehnologija, razvoju kroz centre izvrsnosti i slične stvari će sigurno biti bolje rangirani od onih ostalih”, zaključuje Grčić.

Do još jednog povijesnog 1. srpnja Hrvatsku dijeli pedesetak dana. Nešto malo više poduzetnici imaju za kvalitetnu pripremu projekata.

Izvor: Index.hr