fbpx

Za dvadesetak tisuća kuna do legalne kuće

Krajnji rok do 30. lipnja za podnošenje zahtjeva za legalizaciju bespravno izgrađenih objekata se približava tako da je sve više građana počelo podnositi zahtjeve. U Zadarskoj županiji je od 2011. godine do kraja travnja ove godine primljeno ukupno 17.631 zahtjev, dok je u Gradu Zadru primljeno 2.621 zahtjev za legalizaciju bespravno izgrađenih objekata.

– Od početka primjene zakona do kraja travnja dostigli smo preko 17.000 zahtjeva, a prognozirao sam da ćemo ih imati oko 20.000, što ćemo vjerojatno i ostvariti, rekao nam je Željko Letinić, pročelnik Županijskog ureda za izdavanje akata u graditeljstvu.

Kako bi vlasnicima bespravno izgrađenih objekata olakšali legalizaciju, mnoge jedinice lokalne uprave odlučile su smanjiti cijene komunalnih doprinosa ili omogućiti građanima što veće popuste prilikom plaćanja. Tako će u brojnim općinama stanovnici za komunalni doprinos plaćati od 1 do 10 kuna, dok se u Zadru plaća prema zonama za I. – Poluotok 135 kn/m3, II. – područje Grada – 128,25 kn/m3, III. zona otoci – cijena 81 kn/m3, a ukoliko obveznik komunalnog doprinosa ima prijavljeno prebivalište na otoku neprekidno duže od 24 mjeseca – cijena je 54 kn/m3.

Ipak krajnja cijena komunalnog doprinosa ovisi o površini i obujmu zgrade, zoni u kojoj se zgrada nalazi i o načinu plaćanja koji podnositelj zahtjeva odabere.

 Izvor: Zadarski list