fbpx

Američki špijuni prisluškuju privatne razgovore, čitaju e-mailove i nadgledaju Facebook!

Američke  špijunske agencije NSA i FBI izvlačile su podatke sa servera devet vodećih američkih informatičkih firmi, među kojima su Facebook, Google, Yahoo, Microsoft, Skype i Apple.

Prema izvješću kojeg su objavili Washington Post i britanski Guardian, američki špijuni nadgledali su dobar dio prometa na world wide webu. Pristup Facebookovim serverima, primjerice, znači da su mogli imati uvid u profile korisnika najpopularnije društvene mreže, a iz Googleovih su servera mogli izvlačiti e-mail poruke korisnika Gmaila.

Između Obame i Busha nema razlike

Novi je to veliki skandal administracije američkog predsjednika Baracka Obame, nedugo nakon što se otkrilo da su špijunske agencije prisluškivale novinare agencije AP. Zbog toga je Huffington Post, najpopularniji američki internetski medij, Obamu izjednačio s njegovim prethodnikom Georgeom W. Bushem.

Na naslovnici HuffPosta osvanula je tako fotomontaža na kojoj je Obamino lice spojeno s Bushevim, ispod naslova “George W. Obama”. Ogorčenost je i više nego razumljiva; ukoliko su navodi točni, a s obzirom na kredibilitet medija koji su ih objavili nema razloga u njih sumnjati, američka vlada prisluškivala je privatne telefonske razgovore i čitala privatne poruke na internetu, a sve pod izgovorom borbe protiv terorizma.

Glavni američki špijun: To je važan i legalan program!

Podaci su se skupljali preko programa PRISM, koji je ustanovljen 2007. godine, a koji je od tada eksponencijalno rastao. Kroz godine je PRISM postao glavni izvor informacija za NSA, najveću američku špijunsku agenciju, zaduženu između ostalog za nadgledanje elektroničkih komunikacija.

“Radi se o važnom i u potpunosti legalnom programu”, tvrdi James Clapper, direktor američkih špijunskih službi. Clapper kaže da se PRISM koristi za skupljanje podataka iz inozemstva, i to isključivo o osobama koje nisu državljani SAD-a. “Ovaj program nije moguće ciljano koristiti za prikupljanje podataka o američkim državljanima niti bilo koje osobe koja se nalazi unutar SAD-a”, kaže Clapper, te dodaje da je program PRISM odobren od strane američkog Kongresa.

Google i Facebook ništa ne znaju

Nekoliko velikih kompanija s čijih servera su američki špijuni izvlačili podatke tvrdi da nisu bili svjesni da ih špijuniraju. Priopćenjima su na na ovu priču reagirali Google, Apple, Facebook i Yahoo. Svi tvrdi da čuvaju privatnost korisnika i posvećuju posebnu pozornost pri osiguravanju podataka koje čuvaju na svojim serverima.

“Google nema ‘stražnji ulaz’ za pristup vlade privatnim podacima korisnika”, priopćili su iz Googlea. “Zaštita privatnosti korisnika naš je najviši prioritet. Niti jedna vladina agencija nema dopuštenje za pristup serverima Facebooka. Kada dobijemo zahtjev za podacima o nekom pojedincu, pozorno se razmatra je li taj zahtjev u skladu sa zakonom”, kaže Facebookov direktor za sigurnost Joe Sullivan.

Izvor: Index.hr