fbpx

Angela Merkel dolazi u Hrvatsku na nekoliko sati?

Iz Vlade nisu još objavili tko će od stranih državnika 30. lipnja doći u Zagreb na proslavu ulaska Hrvatske u Europsku uniju, ali Novi list neslužbeno doznaje da će među njima biti njemačka kancelarka Angela Merkel, vjerojatno najmoćnija europska političarka

Njemačka kancelarka neće se dugo zadržati u Hrvatskoj, svega nekoliko sati i bit će na večeri za uzvanike u Klovićevim dvorima, te sudjelovati u zajedničkom fotografiranju na Markovom trgu. Njezin dolazak. međutim, sigurno ima posebnu važnost, piše Novi list, naročito s obzirom na to da su upravo iz Njemačke najviše odašiljane poruke da Hrvatska, unatoč tome što je završila pregovore i potpisala pristupni sporazum, nije još spremna za punopravno članstvo u Uniji.

Posljedica je toga i činjenica da je Njemačka zadnja članica EU koja je ratificirala hrvatski sporazum. Prije dvadesetak dana to je učinio donji dom, Bundestag, a danas je proces završen potvrđivanjem u gornjem domu njemačkog parlamenta, Bundesratu, u prisustvu predsjednika Sabora Josipa Leke.

Zadnji je put Angela Merkel boravila u Zagrebu u kolovozu 2011. godine, u službenom posjetu tadašnjoj premijerki Jadranki Kosor.

Izvor: Tportal.hr