fbpx

Boundless Informant: NSA-ov alat koji prikuplja i katalogizira gotovo 100 milijardi obavještajnih podataka mjesečno

Američka Nacionalna sigurnosna agencija, osim što uz pomoć telefonskih operatera prikuplja podatke o telefonskim pozivima desetaka milijuna svojih stanovnika te prikuplja podatke s Facebooka, Gmaila i Skypea, ima i moćan alat za katalogiziranje globalnih obavještajnih podataka, javlja The Guardian.

NSA je razvila taj alat za snimanje i analizu porijekla informacija koje dobiva obavještajnim putovima. The Guardian, koji ovih dana objavljuje niz članaka o američkim razvijenim sustavima informacijskoga nadzora, sada je objavio i priču o Boundless Informantu – alatu koji sadrži detalje, čak i karte na kojima se vidi odakle dolazi koliko informacija. Fokus je na brojanju i katalogiziranju metapodataka, više nego na sadržaju same elektroničke pošte ili instant poruka.

Najviše podataka prikupljeno u Iranu

Dokumenti s oznakom najveće tajne pokazali su da Agencija prikuplja oko tri milijarde podataka s američkim računalnih mreža u razdoblju od 30 dana, zaključno s ožujkom 2013. “Korisnici izaberu zemlju na karti te mogu vidjeti količinu metapodataka te izabrati detalje o zbirkama prikupljenima protiv te zemlje”, piše u opisu alata, prenosi Guardian. Na taj se način može provjeriti koliko je zapisa (i kojega tipa) prikupljeno protiv te zemlje. Agencija je na taj način u ožujku ove godine prikupila 97 milijardi obavještajnih podataka s računalnih mreža širom svijeta.

Najviše je takvih podataka prikupljeno u Iranu, slijede Pakistan, Jordan, Egipat i Indija.

Podsjećamo, vrh američke vlasti našao se u središtu skandala nakon objave informacija o razrađenim sustavima prikupljanja podataka s telefonskih računa i društvenih mreža. U petak se o tome oglasio i sam američki predsjednik Barack Obama koji je rekao da je “kongresni nadzor Amerikanaca najbolje jamstvo da se kongresnike ne špijunira”. Koji dan prije toga američke su vlasti objavile da se sav taj obavještajni nadzor vrši u svrhu – prevencije terorizma.

Izvor: Index.hr