fbpx

Grčka ukida javnu televiziju i radio: U Ateni državni udar?

Zbog štednje privremeno se ukidaju državna televizija i radio, objavila je danas Vlada te zemlje dodajući kako su se odlučili na taj korak jer su javni mediji imali problema s transparentnosti te da je bilo “nevjerojatnog pretjerivanja u troškovima”. Sve dok se ponovno ne pokrenu državni mediji, oko 2500 zaposlenih bit će suspendirano. Ukoliko Vlada u Grčkoj ikada odluči ponovno pokrenuti javne medije, imat će prvenstvo kod natječaja.

“ERT je slučaj izuzetnog nedostatka transparentnosti i nevjerojatnog pretjerivanja. S ovom odlukom tome je došao kraj”, rekao je danas na konferenciji za novinare Simos Kedikoglou glasnogovornik Vlade dodajući da je Grčka televizija bila “rasipnički raj”. Riječ je o tri zemaljska kanala, jednom satelitskom te radio kanalu.

“Kada se za to steknu uvjeti ponovno ćemo otvoriti državne elektronske medije”, rekao je glasnogovornik Kedikoglou dodajući da će “državni mediji” biti u novom formatu. Nije htio govoriti o tome koliko će ljudi biti vraćeno na posao.

“Ova Vlada je zbog MMF-a i Europske unije bila spremna žrtvovati javne medije. Oni su to danas i napravili”, objavio je sindikat radnika grčke Radio-televizije dok je sindikat javnog sektora zatvaranje državnih medija usporedio s državnim udarom.

Izvor: Index.hr