fbpx

Jazine-morska deponija?!

Ni manje od mjesec dana nije trebalo da se građani zapitaju zbog čega je potrošeno osam i pol milijuna kuna na uređenje uvale Jazine, kada se uz kraj novouređene obale nakuplja različit otpad. U gradskoj upravi koja je zajedno sa Županijskom lučkom upravom financirala radove od svega peru ruke.

Plastične boce, papir, te razno drugo smeće nakupilo se uz obalni zid tek uređene uvale Jazine. Građani se na društvenim mrežama tuže kako se uvalom širi i nesnosan miris, pa se s pravom pitaju kako je utrošeno osam i pol milijuna kuna. U Županijskoj lučkoj upravi, koja je zajedno s gradom financirala radove nismo uspjeli dobiti komentar, jer se ravnatelj Marinko Slavić nije javljao na naše telefonske pozive. Više sreće imali smo s pročelnikom Matkom Segarićem, koji nam je tek kratko odgovorio kako izvedeni radovi nemaju nikakve veze sa smećem.

Tko zna odakle dospijeva tih par plastičnih boca, no sasvim sigurno za to nisu krivi radovi. Osim toga tek sada kada je obala uređena smeće dolazi do izražaja, kaže Segarić.

Direktor Odvodnje Grgo Peronja siguran je pak da neugodan miris nema veze sa sustavom odvodnje.

U dijelu odvodnje radilo se samo na oborinskoj. Dodana je još jedna cijev promjera 1200 mm, radi bolje ‘evakuacije’ oborinske odvodnje s područja Relje i trgovinskoga centra, jer tamo imamo cijevi s dvije strane. Dakle, fekalni sustav odvodnje nije diran, pa cjevovodi fekalnoga sustava funkcioniraju kao i prije preko crpne stanice Jazine i nema mjesta za zabrinutost, rekao nam je Peronja.

I tako dok nitko ne zna odakle smeće u Jazinama, građanima preostaje jedino pokrenuti akciju čišćenja uvale, jer očito nitko ne smatra svojom obvezom očistiti smeće koje pluta uz novouređenu obalu. I dok domaći grintaju zbog potrošenoga novca, turisti svojim kućama osim predivnih zalazaka sunca, mogu ponijeti i slike šporkice u Jazinama.

Izvor: HRT Zadar