fbpx

Novo zadarsko Gradsko vijeće

Za danas je sazvana konstituirajuća sjednica novoga saziva zadarskoga Gradskog vijeća, u kojemu će sjediti 31 vijećnik. Apsolutnu većinu od 16 vijećnika ima HDZ sa partnerima, 11 je s koalicijske liste SDP-a, te po dvoje vijećnika Akcije mladih i liste Rena Sinovčića.

Za danas je sazvana konstituirajuća sjednica novoga saziva zadarskoga Gradskog vijeća, u kojemu će sjediti 31 vijećnik. Apsolutnu većinu od 16 vijećnika ima HDZ sa partnerima, 11 je s koalicijske liste SDP-a, te po dvoje vijećnika Akcije mladih i liste Rena Sinovčića.

Izborni rezultat dobro je poznat, no u županijskoj Skupštini i Gradskom vijeću po prvi put svoje mjesto osvojila su i neka nova imena i političke opcije. Iako su u javnosti itekako poznati, u politici se ipak još trebaju dokazati svojim radom i djelovanjem. Vedran Uranija, Ante Rubeša i Drago Čulina neka su od tih imena.

Iako je većina stranaka i lista nakon izbora proglasila izbornu pobjedu, zadarski Laburisti svoj rezultat vide kao poraz. Predsjednik županijske organizacije Drago Čulina preuzeo je odgovornost za loš izborni rezultat i ponudio ostavku, koju su tijela stranke odbila, pa mu predstoji 4 godine rada u županijskoj Skupštini.

“Dakle ja ulazim u jedno tijelo za koje mislim da ne treba postojati. Kada to kažem,ja ne mislim da Zadarska županija ne treba postojati, nego ja mislim da je županija kao ustroj višak i mislim da je to samo, kako se to kolokvijalno kaže “papilova”. E sad, treba vidjeti što je ta županija. Naravno, dok ona postoji do drugog i drugačijeg teritorijalnog ustroja, koji će se morati dogoditi, jer hrvatski narod je suviše mučen i cijeđen, suviše se ga se guši državnim nametima i porezima da bi mogao uzdržavati i takvu tvorevinu na razini da ona zapravo ima, tu negdje, nekakve kraljevske prerogative.” – kazao je D.Čulina.

Sindikalist Vedran Uranija, ući će u Gradsko vijeće kao drugi s nezavisne liste Rena Sinovčića. Iako je javnosti dobro poznat po svom radu kao sindikalni pravni zastupnik, njegovo političko djelovanje ipak je još nepoznanica. Uranija ističe da će mu prioritet djelovanje biti gospodarstvo, a kao vijećnik neće biti izričito protiv prijedloga vladajućih.

“Ono što mogu od mah reći da će nam prioritet djelovanja biti gospodarstvo, gospodarstvo i samo gospodarstvo. Jer i Zadru i Hrvatskoj u ovoj katastrofalnoj ekonomskoj i socijalnoj situaciji koja je sve teža i teža i kojoj se ne nazire rješenje, mislim da je to jedino prioritetno. Mi ćemo biti jedna drugačija oporba nego ova do sada. Svaki kvalitetan prijedlog vladajućih bit će podržan od nas u svemu i na riječima i na djelu. Kao što će i oni prijedlozi koji ne budu adekvatni biti kritizirani i korigirani, ali svaki dobar prijedlog bit će dobrodošao. Nas ideološke podjele ne zanimaju, bitno je da Zadar krene naprijed” – kazao je V.Uranija

Novo lice u Gradskom vijeću je i Ante Rubeša iz Akcije mladih Ističe da će nastaviti raditi kao i do sada, u Mjesnom odboru Brodarica, a to je pomoći takozvanom malom čovjeku.

“…i to na neki ajmo reći novi način, na neki revolucionarni način, na neki način koji nije do sada viđen i u Gradskom vijeću i u Gradskoj upravi. Mi se ne bi smatrali nikakvom oporbom, pošto smo mi iz Zadra, mi smo građani Zadra, nego se smatramo nekom trećom opcijom, a ta bi bila izravni predstavnici naroda. Na takav način ćemo se i boriti s problemima u Zadru, za svakog čovjeka, za svaki kvart, ako je potrebno ići ćemo i do krajnjih granica, što znači i izlaskom u javnost i konferencijama za novinare, za svaki mali problem koji se želi ili šutnuti sa strane ili tako nešto u tom smislu” – kazao je A. Rubeša.

Bilo kako bilo, novim licima na političkoj sceni predstoji 4 godine dokazivanja i borbe za svaki novi glas. Hoće li u tome uspjeti, pokazat će vrijeme, a odlučiti birači.

Izvor: SD/ZDanas