fbpx

“Pala” oslobađajuća presuda, sada opet sve ispočetka

Zbog vodovodizacije i elektrifikacije Vira nekada davno, dok je bio načelnik Općine Vir, Rudi Kapović (62) opet je jučer sjeo na optuženičku klupu Županijskog suda u Zadru, no ovoga puta pred Sudsko vijeće Dijane Grancarić te je opet ponovio kako se ne osjeća krivim za ono što mu se optužnicom stavlja na teret.

Naime, Rudi Kapović je početkom srpnja prije tri godine nepravomoćnom presudom bio oslobođen od optužbe zbog zloporabe položaja i ovlasti te sigurnosti platnog prometa i poslovanja, ali je Vrhovni sud ukinuo presudu i zatražio ponavljanje suđenja pred drugim Sudskim vijećem zbog “pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja” i tako se sudska “sapunica” s početka 90-ih godina opet ponavlja.

Kapoviću se, podsjećamo, optužnicom stavlja na teret da je od 1992. do 1996. godine, najprije u svojstvu tajnika Mjesne zajednice Vir, a potom načelnika Općine, izdao sebi i petnaestorici sumještana potvrdu da su platili obveze za priključak na električnu mrežu u iznosu od tadašnjih tisuću i pol DEM-a, iako te obveze nisu bile podmirene. Osim toga Kapovića se teretilo i za “mutne poslove” oko gradnje cesta na Viru čime je poduzeću “GPP Mikić” iz Malinske, na otoku Krku, pribavio nepripadajuću imovinsku korist od najmanje dva milijuna kuna.

Slučaj u kojemu su se tijekom godina na svjedočkoj klupi izmijenili deseci svjedoka i sudskih vještaka te je proveden cijeli niz dokaznih prijedloga, okončao je sudac Boris Radman koji je Kapoviću izrekao oslobađajuću presudu zbog nedostatka dokaza. Radman je presudu temeljio ponajviše na nalazima Majde Korljan, sudske vještakinje za financije koja je u iscrpnom izvješću obrazložila kako u ovom slučaju zapravo nitko nije oštećen, niti itko od Kapovića potražuje bilo kakva dugovanja.

 Izvor: Zadarski list