fbpx

Platforma krenula za Rumunjsku, dizalice se spremaju za brodove

Nakon što je američka platforma jučer iz remontnog brodogradilišta u stečaju Nauta Lamjana krenula put Rumunjske, iz ugljanskog škvera stižu najave kako će idući tjedan nakon dvogodišnje stanke podići prvi brod.

U svjetlu ovih vijesti postavlja se pitanje je li bila potrebna mučna stečajna igra na Trgovačkom sudu u Zadru tijekom koje se stjecao dojam kako je glavnim dužnicima predvođenih Erste & Steiermarkische bankom i vlasnikom iO Adria fondom u cilju pokopati ugljanski škver. Drugo je pitanje je li škver mogao nastaviti s radom nakon otvaranja stečaja u listopadu 2011. godine što je bila praksa u drugim hrvatskim brodogradilištima.

– Sudbina škvera se okrenula kada je za stečajnog upravitelja izabran Ivan Rude. Sada se vidi da je bilo potrebno samo malo dobre volje da se pokrene proizvodnja i da uopće nije bilo potrebe za njenim prekidom, kaže predstavnik radnika u stečajnom postupku i sindikalist Mario Košta te dodaje:

– Mi smo obavili popravke na svim strojevima i idući tjedan očekujemo da dobijemo ateste i riješimo osiguranje i podignemo prvi brod. Za početak će u škveru raditi dvadesetak radnika. Propustili smo špicu sezone u našem poslu, ali bitno je da počnemo dizati brodove.

 Izvor: Zadarski list