fbpx

Počelo odbrojavanje do EU

Za praćenje svečanosti akreditiralo se 706 predstavnika medija iz RH i 30-ak zemalja, među kojima su i oni iz Brazila, Japana, Kine i SAD-a.

Visoka izaslanstva i strani gosti koji će nazočiti središnjoj proslavi ulaska Hrvatske u članstvo EU-a na Trgu bana Josipa Jelačića, pristižu u Zagreb od subote, a najveći broj dolazaka očekuje se u popodnevnim satima u nedjelju.

Tako su u Zagrebačku zračnu luku Pleso u ranim poslijepodnevnim satima doputovali što državnim zrakoplovima, a što komercijalnim letovima litavska predsjednica Dalia Grybauskaite, talijanski predsjednik Giorgio Napolitanio i makedonski predsjednik Gjorgje Ivanov, a nešto prije 12 doputovao je zamjenik predsjednika Vlade i ministar vanjskih poslova Crne Gore Igor Lukšić.

Prema materijalima koje su novinari dobili u press centru, strani gosti dolazit će do kasno navečer, a među posljednjima se očekuje slovački premijer Robert Fico koji bi zrakoplovom trebao sletjeti na Pleso u 22.25 sati.

Glasnogovornica Zračne luke Zagreb Lidija Capković izjavila je za Hinu da se promet u zračnoj luci odvija normalno i da sve teče “kao po loju”.

“Imamo 25 izvanrednih slijetanja i 55 redovnih, ali zaista sve ide onako kako smo samo mogli zamisliti. Najveći broj izvanrednih slijetanja očekuje se od 14:30 do 16:30, a u isto vrijeme je najintenzivniji i naš redovni promet, ali mi smo se dobro ekipirali, dobro pripremili i sve ide zaista bez ikakvih problema”, kazala je Capković dodajući da se čini sve kako bi putnici u redovnom prometu imali što manje teškoća.

Na proslavi pristupanja Hrvatske Europskoj uniji bit će, prema najavama, 15 predsjednika država, 13 predsjednika vlada, 3 predsjednika parlamenata te brojni ministri i drugi gosti – ukupno oko 170 visokih gostiju .Tko je sve još stigao pogledajte OVDJE.

Posebna regulacija prometa u Zagrebu prema informacijama MUP-a

Do sutra se na određenim prometnicama grada Zagreba i Velike Gorice koje vode od Zračne luke Zagreb do hotela smještaja stranih delegacija, odnosno do Gornjeg grada i Trga bana Josipa Jelačića neće dopustiti kretanje vozila, ali će se dopustiti prelazak vozilima u vrijeme između prolazaka kolona vozila s delegacijama.

Danas će se na Gornjem gradu i zoni Trga bana Josipa Jelačića moći kretati samo vozila s posebnom akreditacijom.

Za grad Zagreb: Slavonska avenija – Zagrebačka avenija; Bundek – cesta ispod Mosta slobode – Antallova – Cimermanova, Sarajevska cesta – Jakuševec – Mičevec – Domovinski most; Dubrava – Markuševec – Gračani – Mlinovi – Šestine – Lukšići – Bijenik –Črnomerec – Ilica; Rotor Zapruđe – Avenija Dubrovnik – rotor Remetinec; Prilaz Gjure Deželića – Masarykova; Ulica grada Vukovara od Heinzelove do Držićeve; Branimirova – Glavni kolodvor – Haulikova; Ulica Grada Vukovara od Savske do Držićeve; zeleni val istok od Jukićeve do Trga žrtava fašizma; zeleni val zapad od Trga žrtava fašizma do Republike Austrije.

ZET: Preusmjeravanja tramvaja poslijepodne, neki autobusi već preusmjereni

U okviru najavljene posebne regulacije prometa u Zagrebu zbog dolaska delegacija i proslave ulaska Hrvatske u EU, rano jutros zatvorena su tramvajska stajališta Vodnikova i Botanički vrt, a poslijepodne oko 15 sati i 30 minuta slijedi zatvaranje Trga bana Josipa Jelačića za tramvajski promet, izvijestio je zagrebački javni prijevoznik ZET.

Preusmjereno će tada voziti linije 12, 6, 11, 13, 14 i 17.

Nešto kasnije, od 18 do 20 sati očekuje se zatvaranje Vodnikove te Ulice grada Vukovara.

Sve je spremno za najveću akciju osiguranja hrvatske policije u njenoj povijesti. Zagreb će sutra biti pod opsadom 1100 policijskih službenika: od običnih temeljnih policajaca i prometne policije pa do interventnih vodova, specijalaca, što uključuje i određeni broj snajperista na zagrebačkim krovovima. Procjenjuje se da bi policajci, što temeljni, što prometni, mogli biti raspoređeni na 30 kontrolnih punktova za automobile i 10 za građane.

Pravac kretanja štićene kolone bit će Zračna luka Zagreb – Fizirova – Velikogorička – SR Njemačke – Vukovarska – Miramarska – Vodnikova – Savska – Trg sv. Marka, pa u policiji građanima preko vikenda savjetuju da te ulice izbjegavaju. To će biti poseban problem za stanovnike Novog Zagreba, kojima će komunikacija s ostatkom grada biti jako otežana.

Kako na aerodrom

Vlasti preporučuju onima koji putuju u zračnu luku da koriste trasu preko Domovinskog mosta i novoizgrađenu obilaznicu Velike Gorice, te da vozila parkiraju kod stadiona Radnik u Velikoj Gorici, odakle će posebnim autobusima ići do aerodroma. Kako doznajemo u PU zagrebačkoj, stanari na kritičnim rutama unaprijed su dobili informacije o premještanju automobila s parkirališta, a kritične lokacije MUP je već pregledao. Policijska opsada metropole samo je vanjska manifestacija onoga što će se događati. Zagreb će, naime, danas biti središte Europe. Po prvi put nakon Zagrebačkog summita 2000., koji je označio početak kretanja zemalja regije prema EU, oči svijeta bit će uprte u još veći događaj: ulazak prve od zemalja regije u EU .

A ta bi proslava, ako je suditi po programu koji su skrojili u Vladi, trebala biti impresivna. Zagreb će ugostiti sedam najmoćnijih ljudi EU-a, zatim šest šefova i osam premijera, te jednog šefa parlamenta iz zemalja članica Unije. Njima će se pridružiti osam šefova država i četiri premijera iz zemalja europskog jugoistoka. Zagrebom će ‘paradirati’ i 14 potpredsjednika vlada i ministara iz zemalja EU-a, te četvero potpredsjednika vlada i ministara iz zemalja jugoistočne Europe, kao i poseban izaslanik pape Franje, ali i sedam drugih dužnosnika nižih razina. Sve u svemu, 60 dužnosnika iz svih dijelova Staroga kontinenta (a i šire). Kada im se priboje i ostali gosti, broj uzvanika penje se na čak 170. Neki u Zagreb dolaze državnim zrakoplovima, neki komercijalnim letovima, a neki autima. Osim primanja Hrvatske u članstvo , na zagrebačkom Jelačić placu ‘obavit’ će se i primopredaja predsjedanja EU-om s Irske na Litvu.

Za praćenje svečanosti akreditiralo se 706 predstavnika medija iz RH i 30-ak zemalja, među kojima su i oni iz Brazila, Japana, Kine i SAD-a.

Umorni PR-ovi

O njima brinu Vladini komunikacijski stručnjaci.

– Noćas smo slagali materijale do 3.30. Radi nas samo osam pa su nam morali uskočiti i glasnogovornici iz drugih ministarstava – kaže Zinka Bardić, savjetnica premijera, u ovom slučaju nadležna za međunarodni press centar, ali i, kako sama kaže, ono za što nitko drugi nije zadužen.

Povijesni trenutak će se obilježiti i na graničnim prijelazima. Tako će na Bregani ministar financija Slavko Linić, u ponoć skinuti ploču Carinske uprave. Na Bajakovu, hrvatskom graničnom prijelazu udaljenom 120 km od Beograda, u ponoć će biti upaljeni znakovi koji građane EU dijele od ostalih: za njih su predviđene posebne trake.

Proslavu na Trgu bana Jelačića uveličat će i Simfonijski orkestar te Zbor HRT-a pod ravnanjem Ivana Repušića, te Jazz orkestar pod vodstvom Saše Nestorovića. Prva proba održana je u petak navečer. – Neobično je bilo svirati na otvorenom. Bilo je mnogo prolaznika, pljeskali su nam, u pauzama su nas i ispitivali – otkriva dojmove s probe solo flautistica Simfonijskog orkestra HRT-a Ivana Grašić.

Glazbeni program

Osim hrvatske, orkestar će izvoditi “Himnu slobodi” Ivana Gundulića uz recital dvanaestogodišnjeg dječaka iz Dubrovnika, zatim “Sunčana polja” Blagoja Berse, ariju “Ave Maria” iz rock-opere “Gubec-beg”, a točno u ponoć izvest će se “Oda radosti”, koja će biti sinkronizirana sa zborovima u Rijeci, Osijeku, Splitu i Dubrovniku. Osim na glavnoj, glazbenici će biti i na dvije manje pozornice na Trgu, dok će se jedna nalaziti na balkonu obližnje zgrade.

Ulazi na Trg otvaraju se u 18 sati iz Gajeve, Jurišićeve, Praške, Ilice i Petrinjske

Zagrepčani će se sutra morati pomiriti s time da ih, što se kretanja po gradu tiče, čeka pravo opsadno stanje. Oni koji ulazak Hrvatske u EU žele proslaviti na Trgu bana Jelačića, gdje se održava središnja proslava, na središnji će zagrebački trg moći početi dolaziti tek od 18 sati. Naime, od 15 do 18 sati, prema informacijama iz Vlade, pristup trgu bit će onemogućen svima, osim stanarima.

Ulazi na trg za građane se otvaraju u 18 sati, i to iz Ilice, Gajeve, Praške, Petrinjske i Jurišićeve ulice. Svi koji dolaze na Jelačić plac, bit će pregledani od strane policije. Građani na trg neće smjeti unositi sredstva kojima se mogu nanijeti ozljede. U tu kategoriju ne ulazi samo vatreno i hladno oružje, nego i staklene boce, limenke i pirotehnička sredstva, pa čak i i kišobrani. U policiji apeliraju na građane da budu strpljvi i da imaju razumijevanja te obećavaju da će nastojati što diskretnije obavljati svoj posao. Tržnica Dolac sutra neće raditi. Sama središnja svečanost ulaska Hrvatske u EU, koja počinje u 23 sata, počet će intoniranjem hrvatske himne, a predviđeno je i sviranje Ode radosti, himne EU-a. Europskoj i svjetskoj javnosti Hrvatska će se predstaviti glagoljaškim pjevanjem, ophodom zvončara iz Kastavštine, slavonskim plesom i Teslinim transformatorom, ali i simfonijama, rock-operom Gubec-beg i suvremenom glazbom, te filmom “Čovjek u Hrvatskoj – od šarolikih narječja do prve hidroelektrane u Europi” i 3D prikazom velikih hrvatskih izuma i otkrića. ( A. M.)

Saucha: Građani, dođite na Trg, bit će pjenušca i hrane
Sve sam obišao i sve je spremno. Sad smo deset metara ispred cilja, izjavio je jučer Tomislav Saucha, predsjednik radne skupine za organizaciju proslave ulaska Hrvatske u EU na konferenciji za medije.

Za cijeli događaj bilo je previđeno pet milijuna kuna, ali pretpostavlja se da bi organizacija proslave u konačnici mogla stajati oko šest milijuna. Danas na to pitanje organizator nije želio službeno odovoriti. – Kad sve bude gotovo, kroz nekoliko dana, imat ćemo točnu računicu – kazao je Saucha. Pozvao je ljude da dođu na Trg. – Služit ćemo pjenušac Tomac Brut, vina…. Bit će dva slijeda – mesni i riblji – najavio je Saucha.

Izvor: Jutarnji list