fbpx

Preminuo mladi treker

U kanjonu Male Paklenice smrtno stradao jedan od sudionika utrke Velebitski treking. Zadarska policija izvijestila je kako na tijelu sinoć pronađenog 26-godišnjeg državljanina Slovačke nisu uočeni tragovi nasilja. Tijekom jutra mrtvozornik će pregledati tijelo pokojnika i utvrditi točan uzrok smti. U prenošenju tijela preminulog sudjelovali su članovi HGSS stanica Zadar, Ogulin i Požega.

HGSS stanica Zadar objavila je kako je u 19 sati i 30 minuta dobila poziv od članova obitelji stradalog koji je prethodno javio kako odustaje utrke i vraća se kroz Malu Paklenicu. Kako se u očekivano vrijeme nije vratio i nije odgovarao na pozive posumnjali su da se nešto dogodilo. Ubrzo je organizator utrke uputio poziv za pomoć gorskih spašavatelja koji su odmah krenuli u potragu. Velebit treking je jedna od najtežih utrka u Hrvatskoj – sudionici trebaju svladati 100 kilometara Velebita uz 6 tisuća metara uspona.

Na stranicama Hrvatske gorske službe spašavanja još se navodi kako je prilikom procedure lociranja mobitela nestalog natjecatelja, putem Županijskog centra 112 stigla je dojava jednog planinara koji je naišao na tijelo. Tada su alarmirani policija i hitna pomoć. Voditelj akcije spašavanja Ivica Galac iz zadarskog GSS-aje za Radio Zadar kazao…

“Mi smo zvali 112 da nam probaju locirati signal mobitela i točno u tom trenutku kolega iz službe 112 mi je dojavio da je jedan planinar naišao na tijelo planinara u potoku u Maloj Paklenici. Mi smo se odmah uputili tamo zajedno s hitnom i policijom ali kad smo došli gore osoba je nažalost već bila preminula. Uvjeti su teški, vrućine su, utrka je vrlo zahtjevna, ruta je duga 100 kilometara.”

Akcija, u kojoj je sudjelovalo četvero spašavatelja iz Požege, dvoje iz Ogulina i sedmero iz Zadra, završila je u 21.30 sati.

Izvor: HRT Zadar