fbpx

Rekordnih 60 posto noćenja više u svibnju

O važnosti dolaska turista niskobudžetnim avioletovima dovoljno govori podatak da su u svibnju Šveđani bili treći posjetitelji Zadra nakon Nijemaca i Austrijanaca, a pretekli su čak i naše susjede Slovence

49 i 62 – postoci su rasta broja turista i broja noćenja na području Grada Zadra u svibnju ove, 2013., godine!

Riječ je o nezapamćenom rastu turističkih dolazaka ikad.

Govorimo o ovom jednom od najkišovitijih i vremenski najnepovoljnijih svibanja upamćenih na ovom području. Već se uvelike i sa rezervama raspreda o tome koliko će ovakvo vrijeme u svibnju naškoditi sezoni. Neki su je već proglasili gubitničkom procjenjujući pad svibnja, očekujući daljnji pad u lipnju, jer su praznici pali prerano, dakle u svibanj. Na to se zatim nadovezala procjena da smo u špicama kroz srpanj i kolovoz i lani bili puni, a puno novih kapaciteta nema na kojima bi se nadoknađivao takav pad.

Sjevernjaci otkrili Zadar

Ova vijest iz Zadra nije ipak neočekivana u smislu toga da bi trebao biti pozitivan. No brojka, odnosno postotak, je iznenadio svih.

Temeljni razlog ovako dobrih brojki otkriva struktura gostiju koju nam komentira Zvonko Šupe direktor TZ Zadra.

– Izniman rast i ovakve ukupne brojke prije svega zahvaljujemo uvećanju Šveđana, Norvežana i Iraca. Iz toga je jasno da je riječ o gostima koje su doveli Ryanair te Skandjat, naravno ne zanemarujući sve ostale. Bez obzira što je ovo u jednom trenu iznimna brojka ona nije došla preko noći niti danas, već je rezultat rada koji traje godinama od lobiranja do prezentacija. U podlozi je svega naš zajednički trud i povezanost Zadra i TZ Zadra, Zadarske županije i TZ Zadarske županije, Zračne luke, niza drugih TZ-a i subjekata, a što je prepoznato u Ministarstvu turizma i Hrvatskoj turističkoj zajednici kroz projekt poticanja i raznih oblika participacije u dolasku aviogostiju. Ti se rezultati sada vide. Naravno da mi sa svoje strane, uz doprinos tom zajedničkom projektu činimo sve u našoj moći i znanju na afirmaciji i prepoznatljivosti Zadra kao destinacije u europskim razmjerima, kazao nam je Šupe.

Za pet mjeseci noćenja porasla za petinu

Kad smo kod brojki dodajmo ovome drugi “par”: 19 – 23, a što je postotak porasta broja gostiju, odnosno noćenja u prvih pet mjeseci 2013. godine. Time je ukupan promet gostiju i noćenja u pet mjeseci u Zadru bio 71.095 gostiju i 174.057 noćenja.

– Naravno da se ne zanosimo i da je ogroman posao pred nama. Naime nekoliko dana vrhunca srpnja ili kolovoza, s obzirom na našu sezonalnost, nadoknadi ili pobije ove brojke. No ipak je riječ o iznimnom rastu i svakako ovogodišnjem doprinosu produženju turističke sezone i našoj organiziranosti.

I tome valja dodati jednu važnu napomenu – sve su ovo brojke bez nautike koju na kraju (i to djelomično) dodaje Hrvatska turistička zajednica na osnovu podataka prikupljenih na toj razini.

U Zadru smo znali i nadali se da će kišni i hladni svibanj uspjeti nadoknaditi zračni putnici, odnosno turisti, ali ovakve konačne brojke ipak su oduševile svih.

Izvor: Zadarski list