fbpx

Todorić još nema razloga za otvaranje šampanjca

Iako je ugovor o prodaji Mercatora potpisan od strane svih članova konzorcija vlasnika dionica s NLB-om i Pivovarnom Laško na čelu, Ivica Todorić daleko je od toga da ima razloga za otvaranje šampanjca, javlja slovenski Dnevnik.

Veliko je pitanje bi li Agrokorovih 3,2 milijardi duga moglo postati tempirana bomba koja će eksplodirati i prije 2016. godine

Do zatvaranja transakcije vrijedne 240 milijuna eura još je uvijek dug put, na kojem ima mnogo prepreka. Agrokor mora dobiti suglasnost agencija za tržišno natjecanje u Sloveniji i Srbiji, a također su tu i moguće izmjene zakona o rokovima plaćanja, koji bi rokove skratio sa 60 na 30 dana te dogovor o reprogramu Mercatorovih dugova bankama, među kojima je i NLB. Veliko je pitanje bi li Agrokorovih 3,2 milijardi duga moglo postati tempirana bomba koja će eksplodirati i prije 2016. godine kada Agrokor mora isplatiti imatelje svojih obveznica.

Hoće li Agrokor dobiti zeleno svjetlo slovenske agencije za tržišno natjecanje?

Ključno pitanje za uspješno zaključenje posla je hoće li Agrokor dobiti zeleno svjetlo slovenske agencije za tržišno natjecanje (AVK). Naime, Agrokor ne samo da će preuzeti Mercatorov tržišni udio, koji prema posljednjim podacima iznosi 32,8 posto na slovenskom tržištu, već sa sobom donosi i vertikalnu koncentraciju dobavljača i prodaje.

Na temelju prethodnih iskustava, proces dobivanja odobrenja od slovenskog regulatora mogao bi biti relativno dug i složen.

12 milijuna eura kazne ako Agrokor ne poštuje odluku regulatora

Što se tiče Srbije, Agrokor kroz maloprodajni lanac Idea kontrolira 13,6 posto tržišta,a zajedno s Mercatorom i vezanim poduzećima ovaj udio je veći od 30 posto. Agrokor bi nakon preuzimanja Mercatora u Srbiji zaostajao za Belgijskim Delhazijem, koji posjeduje Maxi i C Market, za samo pet posto tržišnog udjela. Iako zakon u Srbiji predviđa restrikcije za poduzeća sa 40 i više posto tržišnog udjela, nije isključeno da bi regulator mogao zabraniti spajanje zbog zaštite konkurencije. Ukoliko Agrokor ne bi poštovao odluku regulatora, to će ga koštati 12 milijuna eura kazne.

Stiže novi zakon kojim se rok za plaćanje dobavljačima prehrambenih proizvoda skraćuje s postojećih 60 dana, na 30 dana

Također, ranije ovoga mjeseca slovenski ministar poljoprivrede Dejan Židan, jedini član slovenske vlade koji se otvoreno protivi prodaji Mercatora, objavio je prijedlog izmjena i dopuna Zakona o poljoprivredi, kojim se rok za plaćanje dobavljačima prehrambenih proizvoda skraćuje s postojećih 60 dana, na 30 dana. Očekuje se da će ovaj prijedlog ići na javnu raspravu do kraja mjeseca.

Ova izmjena zakona bi Agrokoru vezala ruke u pregovorima s dobavljačima. Naime, Grupa Agrokor svojim dobavljačima i poslovnim partnerima račune plaća u prosjeku nakon 197 dana, dok Mercatorov prosječni rok plaćanja iznosi 90 dana. Ako bi Agrokor htio rokove plaćanja prilagoditi Mercatorovim rokovima, za to bi trebao dodatnih pola milijarde eura.

Agrokor ima problema i na domaćem terenu

Osim navedenog, Agrokor ima problema i na domaćem terenu. Agrokor je na 3,2 milijarde eura duga, što je samo 700 milijuna eura manje od njihovih godišnjih prihoda prošle godine, kad je ostvario oko osam milijuna eura dobiti. Dodatni udarac za Agrokor biti će predstojeći ulazak u EU, koji će najvjerojatnije smanjiti trgovačke marže. Također, u Sloveniji ga čeka pad potrošnje zbog povećanja PDV-a.

Izvor: Index.hr