fbpx

Troškovi gore, a sa zaštitom kupaca se čeka

Zakon o energiji odredio je rok od 6 mjeseci u kojem Vlada mora donijeti uredbu o zaštiti ugroženih kupaca, odnosno energetski siromašnim kupcima. Taj je rok istekao početkom svibnja upozorili su u Savezu Udruga za zaštitu potrošača Hrvatske koji je Vladu pozvao da to što prije napravi.

 S takvim ugroženim građanima, u Udrugama se neprestano susreću, kaže predsjednik Saveza Nenad Kurtović:

“Nama u Udruge dolaze građani koji su bez struje, bolesni, dođu iz bolnice s operacije, a nemaju kući struju, ne mogu podmiriti te troškove, jer su ih okolnosti dovele u to ili su ostali bez posla ili su prihodi od mirovina preniski, za one troškove koje imaju.”

Dogodio se apsurd, upozorava Kurtović:

“Doveli smo cijenu na tržišnu, podignuli smo cijene ne samo električne energije, nego i plina i toplinske energije, a ono što je trebalo ići istovremeno s tim, a to je zaštita ugroženih kupaca ne ide. Pripremili smo nekoliko pisama, prvi srpnja ponovno idemo u javnost, sa novom inicijativom, ovaj put i prema povjereniku za zaštitu potrošača u Europskoj uniji i očekujemo snažniji iskorak na istinskoj zaštiti potrošača.”

21 stoljeće nije za živjeti bez struje, pogotovo ne tim socijalnim slučajevima i bolesnim ljudima kojima treba pomoć, poručio je Kurtović.

Izvor: HRT Zadar