fbpx

U Polači se izbori ponavljaju, intervenirala i policija

Načelnik općine Polača bit će poznat tek 9. lipnja – izbori će se, zbog viška listića, ponoviti na biračkome mjestu u Polači. Od tri biračka mjesta u općini Polača (Kakma, Polača i Jagodnja Gornja), upravo na biračkome mjestu u Polači ima najveći broj birača, zbog čega je rezultat izbora 9. lipnja posve neizvjestan.

Nakon drugog kruga obrađeni su podaci s dva biračka mjesta, što čini 172 biračka listića – po tom uzorku dosadašnji HDZ-ov načelnik Viktor Prtenjača gubi (44,77 posto) od nezavisnog Josipa Kulaša (54,07 posto). Drugim riječima, Prtenjača je dobio 77 glasova, a Kulaš 93.

Ako se uzme u obzir da je u prvom krugu u općini Polača na glasovanje izašao 861 birač, a nepotpuno obrađeni drugi krug donio je rezultate glasovanja tek 172 birača, jasno je da broj obrađenih listića u drugom krugu nije dovoljan za ozbiljnije prognoze. Na biračkim mjestima u Kakmi i Jagodnji Gornjoj ukupno ima 510 birača, a samo na biračkome mjestu u Polači upisano je 1206 birača.

U prvom krugu za Prtenjaču je glasalo 418 birača, a za Josipa Kulaša 290. Viktor Prtenjača je inače nakon prvog kruga izbora činio „trojac“ s Kristijanom Kapovićem i Željkom Baradićem – oni su, među 22 kandidata za drugi krug, jedini nakon prvog kruga imali više od 48 posto osvojenih glasova birača.

Kolika je u Polači bila borba za svaki glas svjedoči i policijska intervencija u mjestu na dan izbora, oko 21.30 sati: desetak osoba ušlo je u dvorište 32-godišnjaka i tražilo njegovu baku, da ju pitaju je li glasala! Kako ukućani nisu htjeli pozvati 81-godišnjakinju u dvorište, nastala je vika i vrijeđanje, pa je intervenirala policija. Iako neće utjecati na konačan rezultat, izbori u Polači ponavljaju se i za župana. U prvom krugu je Stipe Zrilić u Polači dobio 497 glasova, a Renata Sabljar Dračevac 181 glas.

Poništeno u Arbanasima

Božidar Kalmeta i Stipe Zrilić će osam dana kasnije od predviđenog preuzeti gradsku i županijsku vlast u Zadru. Razlog tome je ponavljanje izbora na jednom biračkom mjestu u Polači, ali i na jednom od dva biračka mjesta u Kalmetinim rodnim Arbanasima gdje se u kutiji pojavio listić viška, pa su izbori poništeni. Na tom biračkom mjestu u Arbanasima upisano je ukupno 1.116 birača, u kutiji je pronađeno 550 listića, a po popisu i potvrdama ustanovljeno je da je na izbore izašlo 549 birača. Ponavljanje izbora u Arbanasima ni na koji način neće utjecati na konačan ishod niti može ugroziti Kalmetinu i Zrilićevu pobjedu. P.O.

Ražanac: Miletić pobijedio Kožula

Nenad Kožul, kandidat HDZ-a, nije uspio pobijediti kandidata grupe birača Nikolu Miletića na izborima za načelnika Općine Ražanac. Miletić je osvojio 914 glasova, odnosno 50,30 posto čime je dobio mandat načelnika u Ražancu, dok je Kožul dobio 851 glas, a nevažećih listića bilo je 52. Izišlo je 1.817 birača ili 64,48 posto. M.K.

Privlaka uvjerljivo za Nevena Begonju

HDZ je u Privlaci uvjerljivo izgubio drugi krug izbora za općinskog načelnika. Kandidat grupe birača Neven Begonja osvojio je 62,60 posto glasova, dok je HDZ-ov kandidat Boris Glavan dobio 35,99 posto, odnosno 800 glasova pripalo je Begonji, a 460 Glavanu. Glasovanju je pristupilo 1.278 birača ili 53 posto. M.K.

HDZ izgubio u Kukljici

Među načelničkim mjestima bez kojih je HDZ ostao, od drugog kruga izbora je i Kukljica. Bivši HDZ-ov donačelnik i prvi čovjek nezavisne liste „Malo misto“ Marin Boško dobio je 383 glasa, a dosadašnja HDZ-ova načelnica Gorana Poropat ostala je na 383 glasa. P.O.

Kali: Duško Vidov dobio Zvonka Mišlova

U drugom krugu izbora za načelnika Kali SDP-ovac Duško Vidov je dobio 528 glasova, a njegov protukandidat iz HDZ-a Zvonko Mišlov 404.

-Ljudi u Kalima su pokazali želju za promjenama i ja sam uvjeren da ćemo na krilima ove pobjede, a na bazi programske platforme koju ćemo ponuditi, sklopiti većinu i u Općinskom vijeću, izjavio je Vidov. U OV su SDP i HDZ uzeli po tri mandata, dvije nezavisne liste imaju po dva mandata, a HSS jedan. P.O.

Obrovac: Najdraža pobjeda Branka Kutije

Od 28,75 posto izišlih birača na glasovanje, gradonačelnik Benkovca Branko Kutija (HDZ, HSP AS, HSU) osvojio je 58,40 posto glasova i uvjerljivo potvrdio novi mandat. Protukandidat Mirko Šunić (HNS, SDP, HSLS, DSU, Zeleni) dobio je 39,34 posto glasova.

– Za mene su ovi rezultati očekivani, protukandidat je uglavnom osvojio sve glasove srpske nacionalne manjine. Zašto je to tako, trebalo bi njega pitati. Od kada se bavim politikom ovo mi je najdraža pobjeda. Ja ne odustajem od svoje politike i kad su u pitanju nacionalne manjine, jer je na području Benkovca 235 hrvatskih civila pobijeno u Domovinskom ratu, a samo je Zorana Banić bila sudski procesuirana. Kršćanin sam i opraštam, ali ne zaboravljam – kazao je Kutija.

Svi naši načelnici i gradonačelnici

OPĆINE:

BIBINJE – Nino Šimunić (HDZ) GALOVAC – Marin Gulan (HDZ) GRAČAC – Nataša Turbić (HDZ) JASENICE – Martin Baričević (HDZ) KALI – Duško Vidov (SDP) KOLAN – Josip Zubović (HSS) KUKLJICA – Marin Boško (NEZ) LIŠANE OSTROVIČKE – Ivica Musić (HDZ) NOVIGRAD – Joso Klapan (HDZ) PAKOŠTANE – Milivoj Kurtov (HDZ) PAŠMAN – Andro Magić (NEZ) POLIČNIK – Davor Lončar (HDZ) POSEDARJE – Ivica Zurak (HDZ) POVLJANA – Ivica Pogorilić (HSS) PREKO – Ante Jerolimov (HDZ) PRIVLAKA – Neven Begonja (NEZ) RAŽANAC – Nikola Miletić (NEZ) SALI – Zoran Morović (HSS) STANKOVCI – Željko Baradić (HDZ) STARIGRAD – Krste Ramić (HDZ) SUKOŠAN – Ante Martinac (HDZ) SV. FILIP I JAKOV – Zoran Pelicarić (HDZ) ŠKABRNJA – Nediljko Bubnjar (HDZ) TKON – Goran Mušćet (NEZ) VIR – Kristijan Kapović (NEZ) VRSI – Sandra Vukić (HDZ) ZEMUNIK – Ivica Šarić (HDZ)

GRADOVI:

BENKOVAC – Branko Kutija (HDZ) BIOGRAD – Ivan Knez (HDZ) NIN – Emil Ćurko (HDZ) OBROVAC – Ante Župan (HDZ) PAG – Željko Maržić (PSP) ZADAR – Božidar Kalmeta (HDZ) L.K.

Izvor: Slobodna Dalmacija