fbpx

U Turskoj dvoje mrtvih prosvjednika, 603 prosvjeda širom zemlje

Vijesti o stvarnom stanju u zemlji iz Turske posljednjih dana izlaze “na kapaljku”. Državni i provladini mediji već dva dana izvještavaju o “smirenju situacije”, dok objave na društvenim mrežama, fotografije te snimke prosvjeda svjedoče o medijskoj blokadi i sve žešćim sukobima te dodatno uzburkanim strastima nakon prvih službenih potvrda smrtnih slučajeva.

Iz istanbulskog tužiteljstva danas je priopćeno da je 180 privedenih prosvjednika pušteno na slobodu. 106 osoba oslobodila je istanbulska policija, dok je njih 74 oslobodilo tužiteljstvo. Jučer je oslobođen 81 prosvjednik, čime je broj privedenih pa oslobođenih demonstranata u Istanbulu, prema tamošnjim vlastima, dosegao 261, javlja agencija Anadolija.

Ministar unutarnjih poslova Muammer Guler rekao je danas da su u znak podrške istanbulskom prosvjedu u 77 provincija širom zemlje u posljednjih nekoliko dana održana ukupno 603 prosvjeda tijekom koji je zabilježena i značajna materijalna šteta. Ukupna šteta premašuje 35 milijuna eura.

Također je rekao da je “policija pokazala najveću dozu tolerancije” u Ankari te da je upotrijebila silu tek nakon što su prosvjednici krenuli prema zgradi parlamenta.

20-godišnjak pregažen, 22-godišnjak ustrijeljen!

Iako se društvenim mrežama već danima šire informacije o tome kako u nasilnim antivladinim prosvjedima ima mrtvih, a i Amnesty International je još tijekom vikenda izvijestio kako su najmanje dvije osobe poginule, turske vlasti su tek sad potvrdile prva dva smrtna slučaja.

Vlasti tvrde kako dvije potvrđene smrti nisu direktno povezane s prosvjedima te kako su ih mediji iskoristili za podizanje tenzija. Suprotna strana tvrdi kako je broj poginulih u prosvjedima i veći te kako vlasti skrivaju istinu i zataškavaju brutalnosti – na narod se, bez ustezanja, kreće pendrecima, suzavcem, vodenim topovima, oklopnim vozilima… Policija one na kojima će se iživljavati ne bira – stradavaju i slučajni prolaznici.

Prva službeno potvrđena žrtva stradala u nasilnim prosvjedima je 20-godišnji Mehmet Ayvalitas, koji je, prema informacijama dobivenima od turskog udruženja liječnika, stradao u istanbulskoj četvrti Mayis kad se taksi zabio u grupu prosvjednika.

Drugu smrt potvrdile su lokalne vlasti u gradu Antakaya. 22-godišnji Abdullah Comert, mladi pripadnik opozicijske Republikanske narodne stranke, ustrijeljen je u ponedjeljak. Vlasti su prvotno izvijestile kako je “teško ozlijeđen u pucnjavi od strane neidentificirane osobe” te je kasnije preminuo u bolnici.

Zamjenik premijera danas je demantirao informaciju da je Comert ubijen vatrenim oružjem. “Abdullah Comert nije ubijen vatrenim oružjem, to je priopćilo tužiteljstvo. Njegove ubojice će sigurno biti procesuirane, a njegova smrt ne smije biti povod za nove nemire i nemile događaje”, rekao je.

Mediji: Stotine, možda i tisuće ozlijeđenih

Stvarni broj smrtno stradalih zasad je nepoznat, strahuje se da ih je i mnogo više. Neslužbene brojke govore o stotinama ozlijeđenih, a mnogo je i onih koji su u kritičnom stanju.

U međuvremenu se u turskim novinama Sozcu pojavila reportaža o tome da su turske vlasti u posljednje dvije godine uvezle ukupno 62 tone suzavca i paprenog spreja. RT javlja da su u prosvjedima ozlijeđene tisuće ljude.

Danas je i UN-ov ured za ljudska prava naložio Turskoj da provede nezavisno istraživanje o odnosu snaga sigurnosti prema prosvjednicima, izrazivši zabrinutost zbog informacija o prekomjernoj upotrebi sile.

Zamjenik turskog premijera spreman saslušati prosvjednike: “Inicijalni prosvjedi bili su pravedni i legitimni”

Dok turskog premijera nema u zemlji, njegov zamjenik Bulent Arinc poručio je kako su spremni saslušati demokratske zahtjeve prosvjednika, a organizatore originalnih prosvjeda za spašavanje parka Gezi u istanbulskoj četvrti Taksim, pozvao je na sastanak. Rekao je da su prosvjedi protiv prenamjene poznatoga istanbulskog parka bili “pravedni i legitimni” te se ispričao ozlijeđenima.

Međutim, ipak je stao na stranu vlasti te javnosti ponudio informacije prema kojima je tri i pol puta više ozlijeđenih policajaca nego prosvjednika, u što turska javnost teško može povjerovati. Arinc je rekao da je u sukobima ozlijeđeno 244 policajaca i samo 69 prosvjednika te da je uništeno 110 policijskih i 207 privatnih vozila.

Predstavnik vlasti je, očekivano, rekao da se vijestima o prosvjedima “ciljano išlo na narušavanje ugleda Turske na međunarodnom planu” te dodao da je situacija u zemlji pod kontrolom.

Sad su krive vanjske sile: “Neke zemlje žele ekonomski pad napredne Turske”

“Mediji su slobodni i mogu pisati što žele, ne treba im naša dozvola, samo nam je žao kada se objavljuju jednostrane vijesti, netočni navodi. Neki su to usporedili s Arapskim proljećem, ali to nije moguće i nije točno. Prema situaciji u Turskoj, takva usporedba je nemoguća. Zašto to ne usporedite s Wall Streetom i njihovom policijom? Zar se isto ne događa u Grčkoj, Španjolskoj, Velikoj Britaniji i Njemačkoj?”, reko je Arinc, napominjući kako je trud državnih struktura usmjeren na održavanje sigurnosti svih 76 milijuna stanovnika, ali i kako bi “neke zemlje mogle poželjeti ekonomski pad Turske, koja je u posljednjem desetljeću ostvarila veliki napredak”.

“Neki pokušavaju prljavim igrama naškoditi Turskoj, šire dezinformacije o policiji. Treba napomenuti da je i policija predmet istrage, ali nije moguće završiti sve istrage odmah jer se događaji nastavljaju”, rekao je Arinc.

Za porast nasilja okrivio je “skupine ekstremista”. “Neke marginalne, ilegalne grupe zloupotrebljavaju legitimne zahtjeve građana”, dodao je.

Prosvjednike podržali i radnički sindikati

Jedno od najvećih udruženja turskih radničkih sindikata, Kesk, koje okuplja oko 240.000 radnika, odlučilo je podržati antivladine prosvjede diljem Turske dvodnevnim štrajkom. Udruženje koje predstavlja 11 sindikata Vladu optužuju za “državni teror” i nepoštivanje demokracije. Štrajk najavljen za utorak i srijedu pogađa škole, sveučilišta, državne institucije i urede…

U jeku prosvjeda turski premijer otišao iz zemlje i priča bajke o smirenju situacije

Dok prosvjedi drmaju zemljom, turski premijer Recep Tayyip Erdogan iz nje je otišao. Kazao je kako nije riječ o “bijegu iz zemlje” već o duže vremena planiranom službenom četverodnevnom posjetu Maroku, Alžiru i Tunisu.

Erdogan ne samo da ne radi na smirenju situacije već, štoviše, dok je van Turske, uvjerava kako se situacija u zemlji smiruje i kako će se sve samo od sebe riješiti do njegova povratka. “Do mog povratka problemi će biti riješeni”, kazao je.

No, kad se pogleda stvarno stanje u zemlji, jasno je da u Erdoganovim bajkama o smirenju situacije nema ni trunke istine. I jučerašnji prosvjedi potrajali su do dugo u noć. Najžešće je ponovno bilo u Istanbulu, na trgu Taksim, ispred ureda Vlade u četvrti Bešiktaš te u Ankari. Prosvjednike se opet rastjerivalo suzavcem.

Utorak je započeo novim okupljanjima prosvjednika već od ranih jutarnjih sati, a policija ih je zasula novom dozom suzavca i mlazova vodenih topova.

Lider opozicije: Premijer svojom retorikom pojačava tenzije, umjesto da smiruje situaciju

Lider glavne opozicijske stranke u Turskoj, Republikanske narodne stranke, Kemal Kilicdaroglu sastao se jučer s turskim predsjednikom Abdullahom Gulom kako bi porazgovarali o prosvjedima koji drmaju zemljom, kao i optužbama premijera Erdogana da iza prosvjeda stoje opozicijske snage.

“Premijer svojom retorikom pojačava tenzije, umjesto da smiruje situaciju”, rekao je Kilicdaroglu.

Izvor: Index.hr