fbpx

Zadarska tvrtka HSTEC najinventivniji je izvoznik

HSTEC, tvrtka iz Zadra za razvoj, projektiranje i proizvodnju precizne visokobrzinske tehnike, nedavno je proglašena za najinovativnijeg izvoznika u Hrvatskoj. Što za tu uspješnu, ali u Zadru i široj javnosti relativno nepoznatu tvrtku, znači to priznanje i koja je tajna njihova uspjeha, pitali smo osnivača i dugogodišnjeg direktora Željka Goju.

− Efikasnost našeg razvojnog tima temelji se na principu otvorene inovacije, gdje se u suradnji s našim vanjskim partnerima, istraživačkim institucijama i kupcima stvaraju inovativni proizvodi prema mjerilima suvremenog industrijskog tržišta. Na taj način razvili smo više stotina inovativnih proizvoda.

Da bi HSTEC izvozio inovativne proizvode i rješavao zahtjevne projekte visoke tehnologije, kao tvrtka u prvom koraku mora ulagati u istraživanja i u znanje te okupljati tim motiviranih ljudi koji žele učiti i stvarati.

Grb Grada Zadra

Misija je tvrtke HSTEC ostvarivati inovativna rješenja na području energetski i funkcionalno učinkovite pogonske tehnike te industrijske i robotske automatizacije, stvarajući nove vrijednosti. Te naše ciljeve i postignute rezultate prepoznati su u udruzi “Hrvatski izvoznici” i dobili smo nagradu “Zlatni ključ“ za inovativnost − ističe Goja.

Nekadašnje su tvornice, objašnjava, “štancale” bezbroj identičnih proizvoda u velikim serijama. Danas se razvijaju tvornice s proizvodima razvijenima po pojedinačnim željama kupaca, serije kontinuirano padaju, a tvornica budućnosti fokusirat će se na masovnu prilagodbu.

Zbog toga i strojevi za proizvodnju moraju biti prilagodljivi i vrlo produktivni. Iako je prije nekoliko godina tvrtka dobila grb Grada Zadra, dojam je da nisu dovoljno poznati i priznati u samome Zadru. Goja kaže da su prisutni u svim aktivnostima koje se tiču osmišljavanja i definiranja razvoja, te da je normalno da, kao tvrtka koja većinu svojih proizvoda izvozi te u Zadru i užoj regiji nema puno svojih projekata, nisu poznati široj javnosti.

− Odlaskom Veletržnice i prometnim sređivanjem našeg okruženja na ulasku u Zadar, naš se položaj u Zadru i urbano popravlja. Očekujemo od grada i gradnju nove prilazne ceste za tvrtku u sklopu usvojenog Urbanističkog plana. Tradicija Zadra i naš smještaj vrlo su značajni u našem poslovanju, a mi na svojim putovanjima i pri dolasku naših poslovnih partnera uvijek nastojimo promovirati Zadar.

Velika nam je pomoć i vrhunska povezanost autocestom i sve veći broj linija s našim tržištima u Njemačkoj iz zadarske zračne luke. Sve naše prezentacije započinju slikom Zadra i našim motom “Tamo gdje drugi provode godišnji odmor, mi stvaramo inovativne proizvode”, koji je uz sliku prekrasnog Zadra stalno istaknut i na našoj web-stranici − rekao je direktor HSTEC-a.

Iako tvrtku vodi otpočetka, zajedno su, naglašava, uspjeli stvoriti fleksibilan tim vrhunskih stručnjaka strojarske i elektrotehničke struke s bogatim iskustvom u razvoju, koji zajednički rade na konstrukciji i izradi projekata pogonske tehnike, specijalnih fleksibilnih strojeva te implementaciji industrijskih robota. Tim čine proizvodni radnici, monteri i inženjeri većinom iz Zadra i okolice.

Zadarska tradicija metaloprerađivačke industrije i poslovanja temeljenog na moći znanja i učenja osnova su njihova poslovanja, a stalni rast i konkurentnost zasnovani su na permanentnom učenju kroz rad i zalaganje svih djelatnika, koji su zapravo najveća vrijednost tvrtke, tvrdi Goja i zaključuje:

− Uspjeh je HSTEC-a u radu i zalaganju svih djelatnika tvrtke i na tome ćemo graditi razvoj i u idućim godinama.

Sinergijsko umrežavanje

Odgovor na krizu koja je pogodila i HSTEC 2009. godine bio je zadržati ljude, uložiti u znanje za novu “nišu” robotske automatizacije i na taj način proširiti svoju ponudu, a to je donijelo i suradnju s najboljim hrvatskim tvrtkama. Proširenje ponude na industrijsku i robotsku automatizaciju i servis glavnih vretena obradnih strojeva i sustava pridonijeli su rastu prometa, tako da su s 22 milijuna kuna krizne 2009. godine rasli po stopama od 20 posto, i to na 27 milijun kuna već 2010., te na 31,3 milijuna 2011. i na 39,3 milijuna kuna u 2012. godini.

HSTEC surađuje s tvrtkom “LTH Metalni Lijev” d.o.o. iz Benkovca i zajedno su članice “AD Klastera”, kroz koji vide i veliku šansu u povlačenju novca iz fondova EU-a koristeći sinergijske prednosti umrežavanja. Članice “AD Klastera” su i tvrtke “AD Plastik”, “Cimos” i “Feroimpex”, a proizvode za renomirane svjetske proizvođače automobila: Renault, Peugeot, Mercedes, Volkswagen, BMW i druge.

Izvor: Slobodna Dalmacija