fbpx

Baković će biti izručen Njemačkoj

Milan Baković

Nakon što je Hrvatska ušla u Europsku uniju, na Županijskom sudu u Zadru izvanraspravno vijeće je donijelo prvu odluku o izručenju hrvatskoga državljanina, postupajući po europskom uhidbenom nalogu. Iako njemačko tužiteljstvo Milana Bakovića traži zbog niza pljački i provala, zahvaljujući takozvanom “lex Perković” neće odgovarati za sva kaznena djela.

Njemačko pravosuđe već više od deset godina traži Milana Bakovića (41) zbog desetaka kaznenih djela provala i pljački u Bavarskoj, no tek nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju, optuženi Baković mogao bi nevinost dokazivati na njemačkom sudu. No, odgovarat će samo za neka kaznena djela, rekla nam je sutkinja Županijskoga suda u Zadru, Enka Moković, nakon odluke Izvanraspravnoga vijeća, koje je odlučilo predati ga njemačkim vlastima.

Ali, u odnosu 21 kazneno djelo, koja su počinjena nakon 6. kolovoza 2002. godine. U odnosu na druga kaznena djela, a bilo ih je više, koja su počinjena prije toga datuma, odlučeno je ne predati ga. Kako tražena osoba nije pristala na predaju, ona je uvjetovana da se ne smije suditi za djela počinjena prije toga, i da kaznu zakona, bude li osuđen, služi u Hrvatskoj, rekla je sutkinja Moković.

Bakovićeva obrana, međutim, usprotivila se takvoj odluci.

Jer da je nastupila zastara kaznenoga progona po domaćem pravu i da onda postoje uvjeti za obvezatno odbijanje priznanja europskoga uhidbenog naloga. Drugi stav je bio da, ako se treba suditi, da se sudi u Hrvatskoj po načelu aktivnoga personaliteta,dodaje sutkinja.

U roku od tri dana mogu se žaliti Vrhovnom sudu koje nakon toga donosi pravomoćnu odluku.

Postoji odredba u Zakonu po kojoj je rok žalbe tri dana, a isto tako i Vrhovni sud RH je dužan u roku od tri dana riješiti po žalbi. Tako bi se po proceduri predaja obavila u roku šezdeset dana od uhićenja, pojašnjava zadarska sutkinja.

Do izvršenja rješenja o predaji Bakoviću je produljen istražni zatvor, koji može najdulje trajati deset dana od pravomoćnosti presude o predaju, koju izvršava Ministarstvo unutarnjih poslova.

Izvor: HRT Zadar