fbpx

Fiskalizacija zatvara zadarsku tržnicu!?

Jutros umalo štajk prodavača na zadarskoj tržnici. Nakon kratkog dogovora odlučeno da će prosvjedovati sutra. Kao što je poznato od 1. srpnja stupila je na snagu fiskalizacija i za tržnice na otvorenom. Nezadovoljni takvim načinom naplate, zadarski prodavači na zelenoj tržnici sutra će na pola sata zatvoriti svoje štandove.

Kažu da je zbog uvjeta i načina rada na tržnici i ribarnici fiskalizaciju nemoguće provoditi te traže da svoje obveze plaćaju paušalno. Od mjerodavnih tražimo da se fiskalizacija za tržnice na otvorenom drukčije regulira, kaže pravni zastupnik SSSH Vedran Uranija. Prodavači su ogorčeni:

„Mećete nam kase, a mi nemamo uslova za te kase raditi. Kako ćemo mi to raditi, nemamo ni vode ni struje, tko će to otkucavati. Jednu cijenu mećem ujutro u 7, drugu mećem u 9, treću u podne, pa ne možemo mi to tako raditi. Što radu od naroda?

Uranija stoga najavljuje:

“Sutra u 10 sati je najava da će na pola sata svi zatvoriti štandove na pola sata kao jedan znak upozorenja svima mjerodavnima da se fiskalizacija mora drukčije regulirati. Nitko ne bježi od poreza ali da to bude u formi paušala. Kad to imaju Austrijanci već 50 godina zašto ne bismo i mi, a oni funkcioniraju savršeno , oni su nam uzor.”

Najviše prijepora izazvalo je uvođenje fiskalizacije na tržnicama, odnosno štandovima za trgovce koji ne prodaju robu iz vlastite proizvodnje, a kako je Porezna uprava već objasnila, prodavači na tržnicama koji prodaju proizvode što su ih sami proizveli, nisu obvezatni izdavati račune.

Završna, treća faza fiskalizacije, obuhvaća oko 96 tisuća obveznika izvijestila je Porezna uprava. To obrtnici – cvjećari, frizeri, serviseri, taksisti, zatim odvjetnička društva, te informatička, savjetodavna i druga društva, odnosno svi koji obvezatni izdavati račune, a fiskalizacijom dosad nisu bili obuhvaćeni. Uspostavom treće faze fiskalizacije počinje njezina puna primjena u kojoj bi, prema procjeni Porezne uprave, trebalo biti oko 196 tisuća obveznika fiskalizacije.

Izvor: HRT Zadar