fbpx

Hrvatska po brzini širokopojasnog interneta među najlošijima u Europi

Kad je riječ o prosječnoj brzini veze, Hrvatska se, nažalost, ubraja među najlošije države u Europi. Prosječna brzina prijenosa podataka putem širokopojasne mreže je 3,8 Mbps.

Svako tromjesečje tvrtka Akamai izdaje izvješće pod nazivom State of the Internet Report, koje se temelji na podacima prikupljenima diljem globalne mreže servera o brzini veza, internetskoj penetraciji, usvajanju širokopojasnog interneta, napadima na internetski promet i korištenju mobilnog interneta, kao i trendove koji se mogu iščitati iz ovih podataka. Cijene nisu uzete u obzir.

Na Akamai Intelligent Platform spojeno je više od 733 milijuna jedinstvenih IPv4 adresa iz 243 zemlje/regije svijeta. Premda jedinstvena IP adresa može u nekim slučajevima reprezentirati više osoba – primjerice kad korisnici pristupaju webu kroz firewall ili proxy server – Akamai procjenjuje da je ukupni broj web korisnika koji se spajaju na njegovu platformu veći od milijarde.

Kad je riječ o prosječnoj brzini veze, Hrvatska se, nažalost, ubraja među najlošije države u Europi. Prosječna brzina prijenosa podataka putem širokopojasne mreže je 3,8 Mbps.

Od nas su lošije Srbija s prosječnom brzinom od gotovo 3,7 Mbps, Makedonija s 3,3 Mbps, Bosna i Hercegovina s 2,7 Mbps, te Albanija s 2,8 Mbps.

S druge pak strane, Slovenci surfaju na prosječnoj brzini od 5,8 Mbps, Mađari na 6,6 Mbps, Austrijanci na 7,5 Mbps, Rumunji na 7,5 Mbps, Česi na 9,5 Mbps, Slovaci na 6,2 Mbps…

Južna Koreja (14,2 Mbps), Japan (11,5 Mbps) i Sjedinjene Države (8,6 Mbps) imaju najveću prosječnu brzinu pristupa širokopojasnom internetu. Kad je riječ o prosječno najvećem vrhuncu (highest average peak), Hong Kong je ponovno na vrhu – 63,6 Mbps! Za prosječnog Hrvata… gotovo nezamislivo.

Izvor: Net.hr