fbpx

Kolakušić zatražio ocjenu ustavnosti zakona o predstečajnoj nagodbi, Dalekovod odgovorio ustavnom tužbom

Ustavnom je sudu s Trgovačkog danas u 10 sati neposrednim putem upućen zahtjev za ocjenu ustavnosti zakona o predstečajnoj nagodbi. Zahtjev možete pročitati u cijelosti na sljedećem linku:

Temeljni razlog za ocjenu ustavnosti je činjenica da je u zakonu navedeno da dužnik sam ispituje tražbine. Vjerovnici nemaju nikakvu zaštitu u sudskom postupku te ako im vjerovnik ospori tražbinu ne mogu voditi ni jedan postupak kojim će utvrđivati da imaju valjanu tražbinu.

Najava zahtjeva suca Mislava Kolakušića u slučaju poduzeća Dalekovod izazvao je burnu reakciju ministra financija Slavka Linića. Zahtjev je danas predan. Kolakušić je zatražio ocjenu ustavnosti čak 11 odredbi Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi za koje vjeruje da se kose s pojednim člancima Ustava Republike Hrvatske.

Ustavni sud već zaprimio tri zahtjeva za ocjenu ustavnosti istog zakona

Na Ustavnom su sudu rekli kako sudac Kolakušić nije jedini koji je zatražio ocjenu usklađenosti Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi jer postoje već tri takva prijedloga. Na Ustavnom sudu upozoravaju da njihova odluka, kakva god bila, ne znači zaustavljanje predstečajnih nagodbi.

Dalekovod podnio tužbu Ustavnom sudu protiv Kolakušićeva rješenja

Ubrzo nakon toga stiglo je očitovanje Dalekovoda kojim je ta tvrtka objavila da je protiv Kolakušićeva rješenja podnijela ustavnu tužbu.

“Protiv rješenja Trgovačkog suda u Zagrebu od 22.7.2013. godine, donesenim od strane suca Mislava Kolakušića, kojim je određeno zastajanje s postupanjem u postupku sklapanja predstečajne nagodbe društvo Dalekovod d.d. danas je podnijelo tužbu Ustavnom sudu Republike Hrvatske. Tužba je podnesena iz razloga što su predmetnim rješenjem povrijeđena neka od temeljnih ustavnih prava društva Dalekovod d.d. i to:

pravo na pravično suđenje;
pravo na jednakost pred zakonom;
sloboda poduzetništva

Društvo Dalekovod d.d. se nada da ce Ustavni sud Republike Hrvatske u najkraćem mogućem roku donijeti odluku povodom danas podnesene ustavne tužbe”, piše u priopćenju.

Zahtjev za ocjenom ustavnosti koji je podigao veliku prašinu

Podsjećamo, sudac Mislav Kolakušić došao je u središte pažnje javnosti nakon što je zatražio ocjenu ustavnosti Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi (ZFPN). Kolakušić je otkazao ročište u slučaju predstečajne nagodbe Dalekovoda, objasnivši kako je utvrdio da određene odredbe zakona koje su omogućile predstečajni postupak nije u skladu s Ustavom RH.

Na njegovu se odluku vrlo oštro obrušio ministar financija Slavko Linić, a ubrzo je uslijedilo objavljivanje sučevog “prljavog veša” u pojedinim medijima. Što se Linića tiče, nema nikakve sumnje da je Zakon o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi u skladu s Ustavom. Na njemu je u Ministarstvu financija, kaže Linić, radilo više do 500 ljudi. Prvi poreznik Milanovićeve vlade također ističe kako su neki suci već donosili odluke u predstečajnim postupcima i nisu imali oko toga nikakve rezerve.

Za suca Kolakušića Linić je izjavio da “on neće raditi kako ne bi morao donositi odluku o 15.000 stranica dokumenata”. Skrenuo je pažnju na vrijeme odluke, dodavši da je to siguran znak da se Kolakušiću žuri na godišnji odmor. Kolakušić je odgovorio da je imao pet dana za proučiti sve te da mu Fina nije dostavila potrebne spise. “Izjava hrvatskog političara, jučer objavljena u medijima, da je u ranijem tijeku postupka pred Financijskom agencijom pribavljeno 15.000 stranica spisa, a da sam ja kao sudac Trgovačkog suda u Zagrebu samo trebao donijeti rješenje kojim potvrđujem predstečajnu nagodbu, vjerojatno najbolje govori o suspektnoj ustavnosti Zakona koji hrvatskim sucima oduzima pravo da budu suci i primjenjuju propise Republike Hrvatske, po principu .vidim, a ne smijem vidjeti'”, rekao je.

Izvor: Index.hr