fbpx

KOLAPS SUSTAVA CARINE ZBOG ULASKA U EU Na Bajakovu oko 1200 kamiona čeka i po 15 sati!

Nakon ulaska u EU carinici posluju na novi način: deklaracije robe moraju biti odobrene kroz elektronički sustav

Kolona duga petnaestak kilometara, u kojoj oko 1200 kamiona čeka carinsku proceduru i ulazak u Hrvatsku i duže od 15 sati, stvorila se na graničnom prijelazu Batrovci-Bajakovo sa Srbijom nakon što je Hrvatska u ponedjeljak postala članicom Europske unije, a dužnosnici Uprave carina Srbije i policije tvrde da je problem nastao zbog usuglašavanja carinskog sustava Hrvatske s propisima EU.

Za razliku od Batrovaca, na ostalim prijelazima, u Šidu i na mostu Bačka Palanka, nema problema ni na ulazu ni na izlazu iz Hrvatske, no riječ je o manjim prijelazima na kojima nema toliko prometa i pritiska kao na autocesti prema Zagrebu, odnosno na prijelazu Batrovci.

Autobusi i osobni automobili prometuju preko srbijansko-hrvatske granice bez zastoja i problema, a po riječima dužnosnika srbijanske granične policije i carine, kontrola na srbijanskoj strani traje do tri minute.

Vođa smjene teretnog prometa na prijelazu Batrovci Predrag Milakara nije mogao procijeniti kad će se kamionski promet normalizirati, a vođa smjene na istom prijelazu Nebojša Brajković srbijanskim je medijima prije izjavio da nijedan kamion nije prešao u Hrvatsku od ponedjeljka u 22 sata.

Ministarstvo unutarnjih poslova Srbije priopćiilo je da prometna policija poduzima sve neophodne mjere kako bi osigurala siguran promet na Koridoru 10, osobito u zoni graničnog prijelaza Batrovci.

Kilometarske kolone kamiona na graničnim prijelazima Hrvatske i zemalja koje nisu članice Europske unije, Srbijom i Bosnom i Hercegovinom uzrokovao je povremeni pad kompjutorskog sustava na hrvatskoj Carini koja je od jučer zadužena za uvoz robe na tržište EU i nemogućnost carinskih službenika da probleme otklone na vrijeme kako do zastoja ne bi došlo.

Na graničnom prijelazu sa Srbijom Batrovci – Bajakovo kamioni na uvoz robe u EU čekaju i po 10 do 12 sati.

Ulaskom u Europsku uniju hrvatski carinici posluju na novi način što pojednostavljeno znači da deklaracije robe koja se uvozi ili izvozi moraju biti odobrene kroz elektronički sustav koji posljednja dva dana zakazuje, odnosno neku deklaraciju propusti, a neku ne propusti. Iz carinske uprave objašnjavaju da su zastoji u njihovu poslovanju posljedica prilagodbe EU.

– Kako bi pojedini postupak bio uspješno okončan, potrebno je da svi sudionici u navedenom lancu funkcioniraju ispravno, a ukoliko bilo koji od njih ima poteškoća, odnosno nije poduzeo potrebne mjere pripremiti se isto ima posljedice na cjelokupni postupak – kažu u Carinskoj upravi tvrdeći kako su oni napravili sve najbolje što su mogli te aludirajući da problema s uvozom i izvozom poduzetnici mogu imati i zato što se sami nisu uskladili s europskim propisima.

– Napominjemo da je Carinska uprava RH poduzela sve da svi sudionici budu pravovremeno informirani i educirani o provedbi carinskih propisa EU. Međutim, moramo biti svjesni činjenice da je za put od poznavanja nekog problema do rutinskog rješavanja potrebno određeno vrijeme. Stoga se vrlo skoro očekuje stabilno funkcioniranje sustava bez značajnijih zastoja i problema – kažu u Carni.

Izvor: Jutarnji list