fbpx

Najčešće se prosi na gradskom mostu

Čim stigne ljeto, eto i njih. Prosjaci i sinovi novog milenija. Nekad su prosili samo Romi, majke s tek rođenim djetetom u rukama, na zadarskom mostu po nemilim vrućinama sjedile su po cijele dane ispružene ruke.

– Udijeli koju kunu za kruh, mlijeko, ovo jadno dijete…, počele bi molitve, a ako bi u tu ispruženu ruku stavili koju kunu, slijedili su blagoslovi: »Bog te blagoslovio, sreću ti dao…« Tako je to bilo nekad.

Posljednjih nekoliko godina po gradskim ulicama, na mostu i ispred trgovinskih centara susrećemo sasvim neke nove prosjake. Lijepo obučeni, čisti, bez ikakvih vidljivih invaliditeta, dođu u kombiju ili nekom drugom dobrostojećem vozilu, raznih sjevernohrvatskih registarskih oznaka, na parking ispred trgovinskih centara i čim iziđu, eto ih ispred nas. Rasporede se po parkiralištu i traže kune. Međutim, policijska statistika ne odražava takvo stanje na ulici, jer po njoj, u protekle dvije godine na području Zadarske županije evidentirano je samo 11 prekršaja prosjačenja i to sedam tijekom 2011., a četiri tijekom 2012. godine. U proteklih nekoliko godina nisu, kažu u policiji, evidentirali počinjenje kaznenih djela koja bi se odnosila na iskorištavanje djece ili maloljetnika za prosjačenje.

– Prosjačenje, kao pojava je, na žalost, konstanta, međutim, vidljivo je da je broj prekršaja u Zadarskoj županiji u padu. Broj prosjaka se zna povećati u turističkim mjestima tijekom turističke sezone, ali i tijekom npr. božićnih blagdana i to pogotovo u trgovačkim centrima, kad tzv. prosjaci računaju na povećan senzibilitet građana, doznajemo u Policiji.

– Policija postupa po svakoj dojavi građana, a isto tako i samostalno obilazi i kontrolira javne prostore najčešće ugrožene ovim prekršajima, a u Zadru su to gradski most i Poluotok. Protiv prekršitelja podnosi se optužni prijedlog, a obzirom na to da se najčešće radi o osobama koje nemaju prijavljeno prebivalište na području naše županije, isti se privode sucu Prekršajnog suda koji može potom izreći i zaštitnu mjeru udaljenja s područja grada. Ukoliko osoba ne postupi po izrečenoj mjeri može se kazniti novčanom kaznom ili kaznom zatvora. U slučajevima kad je u prosjačenju zatečena maloljetna osoba ili dijete, službene radnje obavljanju policijski službenici u civilnoj odjeći specijalizirani za rad s djecom i maloljetnicima, a o svemu se pravovremeno obavještava i Centar za socijalnu skrb radi poduzimanja mjera iz njihove nadležnosti, kazala nam je Nikolina Bačić iz zadarske PU.

Izvor: Zadarski list