fbpx

Novi svjetski temperaturni rekord za lipanj: Vrtoglavih 54 stupnja Celzijevih

Jedan od najjačih valova vrućina u Sjevernoj Americi imao je svoj vrhunac tijekom nedjelje i ponedjeljka. Val vrućina koji je u mnogim mjestima jugozapadnog dijela SAD-a donio temperaturne rekorde za lipanj, kao i neke apsolutne temperaturne rekorde, polako popušta. Do kraja tjedna će se temperature malo sniziti, ali se već za sljedeći tjedan najavljuje povratak vrućina, iako novi toplinski val ne bi trebao biti ekstreman kao ovaj s kraja lipnja.

Najzanimljiviji su proteklih dana bili temperaturni podaci iz Doline smrti, zbog najava da će se temperature na toj lokaciji, prvi puta nakon gotovo 100 godina približiti ili dosegnuti granicu od 130 °F (54.4 °C), što nije daleko od aktualnog svjetskog temperaturnog rekorda.

Crometeo je već ranije objavio podatak da je na meteorološkoj postaji Furnace Creek u Dolini smrti (Kalifornija) u nedjelju 30. lipnja 2013. maksimalna temperatura dosegnula vrijednost od 129.2 °F, što iznosi točno 54.0 °C. Službeno se ta vrijednost u stupnjevima Fahrenheita zaokružuje na 129 °F, što iznosi 53.9 °C. Ta vrijednost je, prema američkom meteorologu Christopheru Burtu, najveća temperatura, službeno izmjerena na Zemlji u mjesecu lipnju.

Maksimalna temperatura mjerena 1. srpnja 2013. iznosila je 52.8 °C.

Službeni svjetski rekord za najvišu temperaturu ostaje 56.7 °C

Zanimljivo je da je temperatura od 54.0 °C četvrta najviša temperatura mjerena na nekoj službenoj meteorološkoj postaji na Zemlji. Preostale tri više vrijednosti mjerene su prije, gotovo točno 100 godina, na istoj lokaciji u Dolini smrti.

Službeni svjetski rekord za najvišu temperaturu ostaje 56.7 °C koliko je mjereno 10. srpnja 1913. godine. 13. srpnja 1913. godine je u Dolini smrti mjereno 55.0 °C, a 12. srpnja 1913. godine mjereno je 54.4 °C.

Za tjedan dana, 10. srpnja priprema se i poseban program obilježavanja 100 godišnjice svjetskog temperaturnog rekorda u Dolini smrti.

Naslovna fotografija prikazuje službeni termometar za mjerenje najviše dnevne temperature u Dolini smrti. Objavio ju je američki Državni meteorološki ured Las Vegas – Nacionalni park Dolina smrti.

Vrata meteorološke kućice u kojoj je smješten maksimalni termometar se otvaraju samo dva puta dnevno. Fotografija je snimljena 1. srpnja u 7 sati po lokalnom vremenu, kada se očitava maksimalna temperatura za prethodni dan. Osim tog očitavanja, samo se još u 16 sati poslijepodne vrši očitavanje temperature.

Izvor: Index.hr