fbpx

Policija se pohvalila: Uhvatili smo hakere iz Zadra koji su planirali napad na Vladu

“Operativna akcija Europa – završena bez posebnosti” – sadržaj je SMS poruke koju je primio ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić u ponedjeljak navečer nakon što je i posljednji strani uzvanik napustio prostor Hrvatske.

-Čestitam policiji u svim segmentima. Kad primim takav SMS to je ono najbitnije. OA Europa je bila sigurnosno najsloženija operacija koju je vodila policija od 2003. godine kada u petodnevni posjet u Hrvatsku došao papa Ivan Pavao II.

Tada je na osiguranju bilo deset tisuća policajaca, a sada njih 1200 – poručio je ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić ispričavši se građanima Zagreba na prometnom kolapsu koji su im ‘priuštile’ blokirane ulice prilikom policijskog praćenja stranih delegacija na putu prema aerodromu. Čak 61 štićena osoba među kojima je bila i nekolicina domaćih u potpunosti su uživale u sigurnosti od prve do zadnje minute proslave ulaska Hrvatske u Europsku uniju.

-Od 20. svibnja provodili smo opsežne mjere osiguranja u koje su bile uključene sve policijske uprave. Nismo zabilježili niti jedan incident. Brinuli smo o svemu pa i o turističkoj sezoni koja je u tijeku, jer da se bilo što dogodilo, događaj bi zasjenio samu proslavu i bacio ju u drugi plan – naglasio je zamjenik ravnatelja policije Dražen Vitez svjestan da je policija u ovih par dana tog ogromnog osiguranja razriješila i nekoliko kaznenih djela a neke i sasjekla u startu.

Preventivnim uspjesima policijskog tima se pohvalio načelnik Uprave kriminalističke policije Vitomir Bijelić počevši od zadnjeg kojim su spriječili na 1.srpanj hakerski napad na stranice Vlade i MUP-a.

– U proteklih nekoliko mjeseci u suradnji sa SOA-om došli smo do saznanja da hakerska grupa sprema napad na stranice Vlade i MUP-a. U subotu na nedjelju uhitili smo četiri muške osobe od 16 do 25 godina i nad njima provodimo kriminalističko istraživanje.

U tijeku je pregled oduzete računalne opreme kojom su pripremali napad, ali sve već nedvojbeno upućuje da su planirali počiniti kazneno djelo ometanja rada račulanog sustava prvog dana ulaska Hrvatske u EU – ponosno je izjavio načelnik Vitomir Bijelić pohvalivši se i uhićenje peteročlane bande pljačkaša na čelu sa starim policijskim znancem Željkom Vrbatom a koja je u protekle dvije godine ukrala tri milijuna kuna odradivši osam razbojništava u banke i poslovnice pošta.

Tijekom redovite kontrole prometa u Zaboku sreće jednostavno nije imao ni nekadašnji prvak Hrvatske u body-buildingu Kubanac Amaury Rizo Gonzalez kojeg su policajci PU krapinsko-zagorske zaustavili u društvu još dvije osobe. Sasvim opravdano plavci su posumnjali da u vozilu (pre)vozi nedozvoljene stvari obzirom da je u prtljažniku nađeno 200 grama TNT-a, 1,5 metara sporogorećeg štapina i detonatorska kapisla.

– Eksplozivna naprava je bila pripremljena za uporabu, no iako do sada kriminalistička obrada nije pokazala da je 45-godišnjak možda želio upropastiti centralnu proslavu na glavnom gradskom trgu, istraživanje je i dalje u tijeku kako bi se razriješio misterij – kazao je još Bijelić o slučaju uhićenog Kubanca koji je, kako doznajemo, plavcima pokušao proturiti priču o možebitnom samoubojstvu.

Pod budnim okom policije u petak navečer ‘zaglavio’ je i 54-godišnji hrvatski recidivist, inače lice sa njemačke tjeralice, kojeg je crnogorska policija 29.lipnja u suradnji sa Odjelom za ciljane potrage Ravnateljstva policije zatekla u posjedu oružja te uhitila. Osim oružja, kod sebe je imao i krivotvorene dokumente, a na tjeralicama je završio zbog niza razbojništava kao i izbjegavanja izdržavanja zatvorske kazne.

I dok je u svakom od nabrojanih slučajeva uhićena barem jedna osoba, istražitelji ‘razbijaju’ glavu i pokušavaju pronaći nesuđenog vlasnika zapljenjenih 12 automatskih pušaka i 200 komada streljiva koje je policija oduzela iz prtljažnog prostora autobusa 25.lipnja. Automatske puške Crvena Zastava i streljivo putovale su autobusom iz BiH u neku od zemalja Europske unije, a Hrvatska je trebala biti samo tranzitna zemlja. U tijeku su vještačenja oružja kao i dvije putne torbe u kojima su puške bile sakrivene, i intenzivno se nastoji otkriti pošiljatelj odnosno kupac i krajnja destinacija.

Hakeri pod obradom

Jesu li četvorica nesuđenih hakera odgovorna za hakerski napad i na stranice Jutarnjeg lista i još nekolicinu drugih medijskih kuća, istražiteljima će biti poznato kroz desetak dana. Naime, toliko je otprilike (po)trajati vještačenje oduzete računalne opreme i dokumentacije iz domova dvojice Zagrepčana te po jednog Zadranina i Metkovčanina, inače “inteligentne revolucionarne mladosti dosad nikad kazneno evidentirane u policijskim dosjeima”.

-Mladići su pod obradom. A po dovršetku iste, postupat ćemo i privesti ih. Iako smo nedvojbeno utvrdili da su odgovorni za pripremu napada za 1.srpnja, to ne znači odmah da su odgovorni i za dosadašnje odrađene hakerske napade. Vidjet ćemo što će pokazati vještačenje, gdje su se kretali, s kime sve komunicirali, što su sve napali… Oni su samo jedna od hakerskih grupa. Čistog dosjea. Pametna mladost. Ili su revolucionari ili kriminalci, ali pretpostavljam da je ipak ovo prvo – pojasnio je Vitomir Bijelić još podsjetivši na niz skupina koje hakiraju proteklih mjeseci raznorazne stranice, posebno one državnih institucija.

Izvor: Slobodna Dalmacija