fbpx

Sutra presuda: Tužiteljstvo traži maksimalnih 40 godina zatvora za Edija Mišića zbog monstruoznog ubojstva Meksikanke Selene Macedo!

Tužiteljica Julijana Stipišić zatražila je maksimalnu kaznu od 40 godina zatvora za 29-godišnjeg Edija Mišića, optuženog za osobito okrutno i podmuklo ubojstvo Meksikanke Selene Macedo, koja je prošlo ljeto zaklana na Marjanu.

“Ovakav monstruozan zločin Split i Hrvatska ne pamte”

Stipišić je obrazložila kako se radi o monstruoznom zločinu, kakav Split, a i Hrvatska, ne pamte.

“Sačekao je Selenu na Marjanu, zaskočio je, zavezao joj ruke, noge i usta, odnio na južnu padinu i nožem joj gotovo odrezao glavu. Pokopao ju je i prekrio s ciljem da prikrije tragove. Sve je dobro zamaskirao, što ne čudi jer je optuženi po struci ekološki tehničar. Najviše me dirnuo način na koji je Selena pokopana, glavom duboko u zemlju, obnažena i prekrivena s dva velika kamena. Jedan je bio težak 40, a drugi 20 kilograma”, kazala je Stipišić, podsjetivši na sve dokaze koji su “utopili” Edija, prije svega njegove biološke tragove na njezinoj haljini i trakama kojima je vezana, kao i krvavi nož koji je pronađen u njegovom ruksaku zajedno s dva Selenina fotoaparata.

“Motiv je bio seksualne prirode”

“Premda nismo doznali motiv, držim da je bio seksualne prirode jer na to ukazuje odjeća koja je bila skinuta sa žrtve. Selena je osjećala strah sve do trenutka kada joj je prerezan vrat. Gledala je svog krvnika u oči, a on ništa nije rekao. Edi i danas u sudnici gleda u pod, ponaša se kao da sude drugome, a ne njemu. Niti malo grižnje savjesti nije pokazao. Apeliram na sudsko vijeće da ga osudi po zakonu, i to na najstrožu kaznu od 40 godina zatvora kako bi se Edija, a i ostale, upozorilo na neprihvatljivost ovakvog ponašanja”, pojasnila je tužiteljica Stipišić.

Epileptični napad i amnezija?

Branitelj Frane Gorjanc podsjetio je, pak, na sve detalje koji, po njemu, upućuju da se nije radilo o teškom, već o “običnom” ubojstvu. Smatra, inače, da bi sud Edija trebao osloboditi jer nije dokazana njegova krivnja, odnosno, eventualno osuditi za ubojstvo s maksimalnom sankcijom od 15 godina.

“On otpočetka tvrdi da nema veze s ovim kaznenim djelom. Moram podsjetiti na sve njegove dijagnoze, koji su uz okidače, poput visoke temperature mogli dovesti do epileptičnog napada i amnezije. Selena, prema stanju trake kojom su joj bile vezane ruke, nije pružala otpor, jer nema znakova torzije na trakama”, kazao je Gorjanc.

“Edi nije mogao iskoristiti povjerenje kada Selena nije znala nikoga u Splitu”

Tražio je dodatno neuropsihijatrijsko i mehanoskopsko vještačenje zbog cista na Edijevom mozgu i traka kojima je Selena bila vezana, no to je sudac Vlado Živaljić odbio kao nepotrebno jer smatra da su dosadašnja vještačenja odgovorila na sva prijeporna pitanja. To bi moglo biti od velikog značaja kada viši sud bude razmatrao žalbe na presudu koja će se sutra objaviti.

Gorjanc je obrazložio i zašto ubojstvo na Marjanu nema obilježja podmuklog ubojstva.

“Za to bi trebalo iskoristiti nečije povjerenje, a sama tužiteljica navodi da je Selena došla u grad u kojem nikoga nije poznavala. I sama kaže da je na Marjanu bila zaskočena. Selenin brat isto kaže da nisu nikoga poznavali i da su na vidilicu išli sami. Ni sa kim u Splitu nisu uspostavili odnos povjerenja pa da bi se o tome moglo govoriti. Ako bi sud i osudio Edija, ne može se govoriti o ubojstvu na osobito okrutan i podmukao način”, zaključio je Gorjanc.

I Selenin brat za maksimalnu kaznu

Podsjetio je vijeće suca Živaljića da povedu računa o Edijevoj mladosti, kao i činjenici da do sada nije bio osuđivan.

“Nije se isticao incidentnim ponašanjem. Štoviše, upravo suprotno. Radio je, bavio se sportom. Nadam se da će jednog dana reći što se zaista dogodilo na Marjanu”, kazao je Gorjanc.

Edi nije imao ništa posebno za dodati. Samo da se pridružuje završnoj riječi svog branitelja. To je, inače, bilo sve što je kazao tijekom kaznenog postupka koji je otpočeo njegovim uhićenjem 3. listopada prošle godine. Na ispitivanju u Državnom odvjetništvu, kao i jučer na glavnoj raspravi, sve što je kazao bilo je da nije počinio kazneno djelo koje mu se stavlja na teret.

Selenin brat Emanuele složio se sa zahtjevom tužiteljice Stipišić te se i on nada maksimalnoj kazni za Edija.

Sudac Vlado Živaljić presudu će objaviti sutra u 13 sati.

Izvor: Index.hr