fbpx

Sve je spremno za Carlosa Santanu

Gostovanja popularnih izvođača postaje konstanta ljeta u Zadru. Nakon Zucchera, Seala, Natalie Cole, Jose Carrerasa i Gregoriana u Zadar nam dolazi Santana. Poznati glazbenik će nastupiti u Jazinama.

Carlos Santana je jedan od svjetski najpoznatijih glazbenih izvođača koji već više od četiri desetljeća (od najranijih dana započetih s revolucionarnom afro-latino-blues-rock fuzijom u San Franciscu) svojim nastupima oduševljava publiku diljem svijeta. Umjetnik svojom vizionarskom snagom nadilazi glazbene žanrove, ali i generacijske, kulturne te geografske granice.

Santana je zabljesnuo u definirajućoj eri kasnih šezdesetih godina na glazbenoj sceni San Francisca, s povijesnim nastupima u tada poznatim klubovima. Na globalnu pozornicu se, zajedno s bendom, prvi puta popeo na Woodstock festivalu, 1969. godine – iste godine kada je izašao i njegov debitantski album Santana. Predstavljajući njegov prvi hit, pjesma »Evil Ways« je pune dvije godine zadržala album na Billboardovoj ljestvici, a uskoro su na prvim mjestima albuma uslijedila nova dva klasika Abraxas i Santana III.

Deset osvojenih Grammyja

U više od četrdeset godina, Santana je prodao više od 100 milijuna albuma te dosegao više od 100 milijuna obožavatelja na koncertima diljem svijeta. Do danas, Santana je osvojio 10 Grammyja, uključujući rekordnih devet za Supernatural te nagradu za Smooth za album godine. Godine 1998. uvršten je Rock and Roll Hall of Fame. U časopisu Rolling Stone našao se na 15. mjestu popisa »100 najvećih gitarista svih vremena« – »Santanin kristalno čisti ton i jasno sviranje čini ga jednim od rijetkih glazbenika koji se mogu prepoznati već po jednoj odsviranoj noti.« S izdanjem iz 2010. godine, Guitar Heaven: The Greatest Guitar Classics of All Time, Santana je postao jedan od samo dva glazbenika koji je u svakoj dekadi od 1960. nadalje bio uvršten na Billboardove ljestvice top deset albuma.

Posljednji album, Shape Shifter (2012.) je Santanin prvi album prvi za novog izdavača, Starfaith Records, a debitirao je na 16. mjesto na Billboardovoj Top 200 ljestvici. Set od 13 pjesama je dugoiščekivano instrumentalno moćno putovanje za prave obožavatelje. Na albumu je samo jedna pjesma koja sadrži vokale, a otpjevali su ju pjevači iz Santanina benda, Andy Vargas i Tony Lindsay.

U svijetu zabave i životnog stila, brend River Of Colors (ROC) na tržište donosi niz proizvoda koji Karakteriziraju osebujni Santanin stil. Među posebno izrađenim proizvodima mogu se naći cipele, torbe, kape, pjenušci te potpisani glazbeni instrumenti.

Građanin svijeta

Opus Santanine karijere je, također upotpunjen s doživotnom posvećenosti društvenom aktivizmu i humanitarnim pitanjima. Zaklada Milagro Foundation, koju je izvorno utemeljio Carlos Santana sa svojom obitelji, prikuplja novčana sredstva za mlade ljude koji nemaju dovoljno materijalnih dobara, a pokazuju iznimne talente u području umjetnosti, obrazovanja i zdravstva. U prijevodu, Milagro znači »čudo«, a inspiracija za ime je prikaz djece kao darova života te kao božanskih čuda svjetlosti i nade.

Santana je razvio zvuk univerzalnog prizvuka s kojim je uvijek bio ispred svog vremena. Danas se idealno preklapa s idejama 21. stoljeća. Uz predanost humanitarnom djelovanju i socijalnom aktivizmu, Carlos Santana je ne samo globalna glazbena ikona nego i veliki primjer uzornog građanina svijeta.

Izvor: Zadarski list