fbpx

Dupin ranjen harpunom kod Oliba hitno treba pomoć

Prizor dupina s harpunom u leđima neugodno je iznenadio istraživače Instituta Plavi svijet iz Velog Lošinja koji su ranjenog sisavca uočili jučer u prijepodnevnim satima tijekom redovnog istraživanja područja Kornatskog arhipelaga, južno od otoka Oliba. Dupina nije bilo teško identificirati obzirom da se radi o označenom rezidentnom dupinu, Bojanu, kojeg istraživači redovito prate od 2004. godine. Prema riječima istraživača koji su ga uočili, a potom pratili oko sat vremena, dupin se ponašao normalno i plivao je u smjeru Lošinja. Kako nam javljaju, metalni harpun duljine preko 1 metra, ispaljen najvjerojatnije iz podvodne puške, zabijen je duboko u tkivo, malo ispred leđne peraje, te je u odnosu na tijelo životinje nagnut pod kutom od 45 stupnjeva.

Stručnjaci iz Instituta Plavi svijet očekuju je da bi se dupin tijekom današnjeg ili najkasnije sutrašnjeg dana mogao približiti obali pa mole sve koji uoče dupina s harpunom u leđima neka se jave u Institut na brojeve telefona 091/7697442 ili 051/604666. Dupinu treba što prije pomoći jer bi ga ova rana mogla iscrpiti, a u konačnici čak i prouzrokovati njegovu smrt.

– Zbog vremenskih uvjeta nismo mu se uspjeli približiti i bolje promotriti ozljedu, no jasno je da kretanje dupina uzrokuje daljnje ozljede tkiva zbog stalnog pomicanja harpuna. Opstanak životinje je neizvjestan te vjerojatno ovisi o tome hoće li harpun biti odstranjen, kazao nam je predsjednik Instituta Plavi svijet Draško Holcer. On dodaje kako položaj i kut ulaska harpuna upućuju da je životinja pogođena kada je napadačima ukazala povjerenje, te iskazivala radoznalost i druželjubivost.

 Izvor: Zadarski list