fbpx

Festival preseljen na internet

Na predstavljanju platforme Eye on Films sudjelovali su redateljica Sophie Blondie, direktor Loic Magneron, kordinatorica Ioanna Stais, redateljica Ricky Rienecke

Zahuktava se četvrto izdanje Avvantura festival film forum Zadar. U opuštenoj atmosferi kod festivalskog ureda na Poljani Branka Stojakovića je tako upriličeno i druženje s medijima, kako bi publici festivala prenijeli dojmove i približili bogat program.

Na predstavljanju platforme Eye on Films sudjelovali su redateljica Sophie Blondie, direktor Loic Magneron, kordinatorica Ioanna Stais, redateljica Ricky Rienecke. Riječ je o filmskoj platformi s kojom Avvantura festival film forum Zadar organizira online inačicu festivala na tportalu.

– Festivali poput vašeg iznimno su važni za redatelje koji žele napredak svojeg projekta. Distributori sve više surađuju s festivalima i polažu pažnju selekcijama. Nama koji se bavimo nezavisnim filmom nije lako doći do publike, kazala je Ioanna Stais.

Ove godine revolucionarno je to što u Hrvatskoj po prvi put imamo priliku festival preseliti online, pa ćemo u suradnji s francuskom platformom Daily motion i t portalom moći gledati filmove zimi, bit će to prvijenci mladih autora i na ovaj način promovira se i Zadar kao destinacija, poručio je direktor Sergej Stanojkovski.

Loic Magneron oduševljen je promoviranjem filmova na više razina, kakve pružaju nove tehnologije.

Sophie Blondie redateljica je filma “Morning star” koja je sa svojim uratkom prošla 16 festivala, među kojima i onaj u Sarajevu. “Treba riskirati”, poručila je, a spomenimo i to kako je surađivala s Iggy Popom koji joj je za film velikodušno ustupio glazbu.

A kako budućnost nezavisnog filma vidi Loic Magneron?

– Uvijek imam osjećaj da mladi, neafirmirani autori čekaju da ih zgrabe velika američka studija. Mislim da treba razvijati sistem, podržavati autore koji su samim tim što su “nepoznati” rizik. Treba poraditi na njihovoj vidljivosti, pisati im kritike… pred nama je u tom smislu još puno posla, dolaze nove generacije, nova publika i nove tehnologije. No, za nezavisne filmove kvalitetnih ljudi ja se ne bojim, zaključio je Magneron.

 Izvor: Zadarski list