fbpx

Gotovina i Markač glavne zvijezde ovogodišnje proslave Dana pobjede u Kninu

Ogromno oduševljenje građana Knina i posjetitelja izazvao je dolazak generala Ante Gotovine na glavni kninski trg na središnju proslavu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti što je u više navrata bilo popraćeno velikim ovacijama i klicanjem imena oslobođenog hrvatskog nenerala.

Osim oslobođenih hrvatskih generala Ante Gotovine, Mladena Markača i Ivana Čermaka Knin su danas u povodu obilježavanja 18. obljetnice vojnoredarstvene akcije Oluja posjetili i najviši hrvatski dužnosnici predvođeni hrvatskim predsjednikom Ivom Josipovićem, predsjednikom Sabora Josiom Lekom i premijerom Zoranom Milanovićem, čiji je govor pratilo negodovanje i zviždanje prisutnih.

– Naš put je bio pravi i nije imao alternative. Danas je ova regija uništena ratom i nepovjerenjem. No, ovdje se ljudi vraćaju da bi živjeli i to zato jer imaju povjerenja da je Hrvatska zemlja poštenih ljudii koji žele živjeti od svoga rada i takvu zemlju ćemo nastaviti graditi. Hrvatska je obranjena ovdje na jako frustrirajući i težak način. No danas znamo istinu da Hrvatska nije utemeljena na zločinačkom ratu nego se branila srcem. I na kraju, poručujem: s mržnjom i zloćom prema nikome, a s dobrom voljom i vjerom prema svakome. Živjela Hrvatska – kazao je premijer koji je i ispraćen zvižducima.

Za razliku od premijera, predsjednik Josipović dočekan je pljeskom.
– Oluja je omogućila slobodu, demokraciju i mirnu integraciju ostatka okupirane Hrvatske. Ovdje smo da budemo ponosni na uspjeh u ratu. No, Hrvatska je osim u ratu pobijedila i u miru, ušla je u NATO te je ostvarila uspjehe na kulturnom i svakom drugom planu. Još trebamo pobijediti i na ekonomskom planu i ja vam obećavam da hoćemo. Trebamo pružiti ruku i onima na drugoj strani i trebamo pružiti ruku i nacionalnim manjinama jer Hrvatska je europska i takva će i ostati. Vjerujem u Hrvatsku jer gledam vas dragi branitelji. Gledam i vas koji nosite slike svojih najmilijih, a mi vam obećavamo da ćemo naći njihove sudbine i čuvati sjećanja na njih – kazao je predsjednik Josipović.

Na skupu u Kninu obratili su se i predsjednik Sabora Josip Leko koji je posebno pozdravio oslobođene hrvatske generale te bivši zapovjednik IV. Gardijske brigade Damir Krstičević koji se također posebno zahvalio oslobođenim hrvatskim generalima kazavši da su oni, za razliku od ostalih branitelja, vodili dva rata, Domovinski rat i rat u Haagu.

Središnja proslava Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 18. obljetnice vojno-redarstvene akcije Oluja započela je u Kninu već u 8 sati budnicom ulicama grada nakon čega je održana svečanost podizanja državne zastave na kninskoj tvrđavi gdje su se danas, uz oduševljeni prijam građana popeli i generali Ante Gotovina i Mladen Markač te pripadnici 7. gardijske brigade koji su skidali srpsku zastavu s kninske tvrđave.
– Njihova zastava je tad bila vezana lancem, ali nije nam bilo teško popeti se na jarbol i skinuti je – kazali su nam slavne Pume među kojima su se na tvrđavi našli Mario Bilač, Edvard Baltić i Jasmin Hadžić

Čast da ove godine podigne hrvatsku zastavu na tvrđavu dobio je pripadnik 9. gardijske brigade Ante Došen.
– Velika je čast za mene podići zastavu koja je simbol državnosti, a samo podizanje hrvatske zastave na kninskoj tvrđavi znači i odavanje priznanja svima koji su položili živote za našu domovinu – kazao nam je Došen.

Kninska crkvena zvona oglasila su se u 9 sati 43 minute, označivši točno vrijeme kada su na današnji dan prije 18 godina hrvatske snage ušle u Knin, čime je bila završena vojnoredarstvena operacija „Oluja“

Po završetku podizanja zastave kninsku je tvrđavu u brišućem letu preletio vojni zrakoplov MIG 21, a zatim je ispaljeno 18 plotuna u znak 18. obljetnice Oluje.

Ove su godine, prvi put, na kninskoj tvrđavi postrojene i počasne postrojbe, koje su nakon podizanja državne zastave s tvrđave krenule u mimohod u kojem su bili i pripadnici Oružanih snaga, policije i braniteljskih udruga te državnog vrha. Mimohod se zaustavio na trgu Oluje gdje su se predsjednik Ivo Josipović, predsjednik Sabora Josip Leko i premijer Zoran Milanović pozdravili s građanima.

Mimohod je potom krenuo prema glavnom trgu gdje su najviši državni dužnosnici položili vijence i zapalili svijeće ispred Spomenika hrvatske pobjede „Oluja ’95“.

Od ranoga jutra svoje su štandove u parku u Tuđmanovoj ulici postavili braniteljske zadruge iz cijele Hrvatske.

Izvor: Slobodna Dalmacija