fbpx

Grad ne daje ni lipe za udžbenike, država najsiromašnijima plaća polovicu

Dok Bandić na sva zvona najavljuje besplatne udžbenike za sve zagrebačke osnovnoškolce, a Rijeka plaća polovicu udžbenika za 1.500 riječkih osnovaca najlošijega socijalnog stanja, Grad Zadar ni ove godine u svom proračunu nije osigurao sredstva namijenjena za kupovinu udžbenika. Tako će pomoć u nabavci školskih udžbenika i školskog pribora i ove godine dobiti samo djeca korisnika pomoći za uzdržavanje i djeca smještena u udomiteljske obitelji.

Po riječima Sanje Paleke, ravnateljice zadarskog Centra za socijalnu skrb, pravo za pomoć u Centru za socijalnu skrb trenutačno ostvaruje 700 obitelji.

– Prošle godine Centru za socijalnu skrb sa zahtjevom za ostvarivanje prava na potporu za školske udžbenike obratilo se 108 obitelji s ukupno 230 djece. Kako se ove godine u odnosu na prošlu godinu povećao i broj korisnika za udržavanje, ove godine očekujemo oko deset posto porast broja zahtjeva, rekla nam je Paleka.

Kako će s tom novčanom pomoći socijalno ugroženi osnovnoškolci moći nabaviti samo polovicu udžbenika, u zadarskom Centru za socijalnu skrb pitali smo kako će država pomoći toj djeci i njihovim roditeljima nabaviti preostale knjige i potreban školski pribor, čija cijena raste iz dana u dan.

– Po Zakonu o socijalnoj skrbi, ukoliko lokalna samouprava ne osigura novac za kupovinu udžbenika, onda Ministarstvo socijalne politike i mladih osigurava 50 posto vrijednosti udžbenika, i to se odnosi i na osnovnoškolce i na srednjoškolce. Centar za socijalnu skrb, također obiteljima koje se nalaze u izuzetno teškim materijalnim prilikama, kroz redovne jednokratne novčane pomoći, pruža novčanu pomoć za nabavu školskog pribora njihovoj djeci. Tijekom prošle godine takvih zahtjeva je podneseno otprilike tridesetak, obavijestila nas je Paleka. Što se tiče ostalih pedeset posto cijene udžbenika, za koje država ne daje novac, mi nažalost nismo u stanju ništa napraviti po tom pitanju.

 Izvor: Zadarski list