fbpx

LIJEČNICI I MEDICINSKE SESTRE IDU U ŠTRAJK “Vlada je odbila sve naše zahtjeve”

Drugi sastanak između Vlade i sindikata okupljenih u zdravstvu trajao je svega 10 minuta

Liječnici i medicinske sestre kreću u štrajk. Ni drugi sastanak između pregovaračkog odbora Vlade i sindikata okupljenih u zdravstvu nije završio mirenjem čime su sindikati ostvarili sve zakonske preduvjete za štrajk.

– Krećemo u štrajk. Nije bilo dobre volje sa strane Vlade. Nismo se uspjeli dogovoriti. Vlada je odbila sve naše zahtjeve – izjavio je nakon sastanka koji je trajao svega deset minuta predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata Ivica Babić.

Iako nije želio reći koji je točan datum općeg štrajka rekao je kako će se do postizanja ciljeva takvom sindikalnom akcijom boriti tijekom rujna.

– U štrajk idemo zajedno sa Hrvatskim strukovnim sindikatom medicinskih sestara/tehničara. Što se liječnika tiče, očekujemo odaziv od oko 70 posto – kaže Babić.

Od tri sindikata okupljena u zdravstvu štrajkat će dva: Hrvatski liječnički sindikat i Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara/tehničara dok se štrajku neće pridužiti Samostalni sindikata zdravstva i socijalne skrbi.

Razlog sindikalnih akcija liječnika i medicinskih sestara su pregovori oko kolektivnog ugovora. Naime, prije dva mjeseca na Županijskom sudu u Zagrebu kolektivni ugovor je proglašen ništetnim. Za liječnike to znači manju plaću zbog drugačijeg obračuna dežurstava i pripravnosti.

U međuvremenu je Samostalni sindikat sa predstavnicima Vlade potpisao prvremeni Kolektivni ugovor na tri mjeseca kojeg nisu potpisali HLS i Hrvatski strukovni sindikat medicinkih sestara.

Izvor: Jutarnji list